Kun kansalaisoikeudet ovat vaarantuneet niin ihmiset ovat valmiita suoraan toimintaan. Tämä on erittäin hyvä asia. Kansalaisoikeuksien vaarantumisesta kertoo esimerkiksi yhteiskunnan harjoittama ihmisoikeuksien polkeminen. Kansalaistottelemattomuus voi olla myös rauhanomaista.
Esimerkkejä:
Itse
en ole anarkisti sanan virallisessa merkityksessä, mutta en pidä
siitä kun heitä dissataan. Ovatko anarkistien pahimmat dissaajat
edes perehtyneet termin ideologiaan? Veikkkaanpa, että eivät.
”Se ei vaan toimi,
että ei ole mitään johtajia” kuuluu tyypillinen
auktoriteettimyönteinen moite
johtajien arvostelijoille.
Johtajavallan arvostelu ei välttämättä edes ole anarkismia vaikka
joku suomalainen ”hyvän kotikasvatuksen saanut” niin
ajatteleekin. Se voi olla myös nykyisen rahan vallan haastamista ja
vallan vaatimista
paikallistasolle.
Demokratiaa
ei käytännössä enää edes ole. Mitä me teemme jollain
kansanedustuslaitoksella kun ulkomainen rahan valta sanelee
pelisäännöt? Maamme johtajillakaan ei ole viimesijaista valtaa
vaan se on ulkomaisilla kapitalisteilla. Vallankumouksen aika on siis
lähellä. Lue lisää: Luokkarauhanaika on ohi.
Suomi on rasistinen, fasistinen ja kansalaisoikeuksia vihaava maa. Meillä saa haukkua surutta maahanmuuttajia ja köyhiä, mutta Suomen lipun polttaminen mielenosoituksessa on hirveän ikävä asia. Monet suomalaiset ovat hyvinkin ahdasmielisiä eli he eivät kykene älykkääseen keskusteluun. Sosiaaliturva on kuulemma liian hyvä. Viis EN:ltä tulleet nuhteet ja luokkaeroista kertovat tilastot.
Suomi on hyvin konservatiivinen maa kuten myöskin mm. Yhdysvallat. Suomessa vihataan kansalaisaktivisteja yli kaiken. He ovat kuulemma turhasta valittajia. Kansalaisoikeusvihaan osallistuvat myöskin viranomaiset. Suomessa on kuulemma naurettavia oikeusjuttuja kun ihmisille on lakiin kirjattu oikeuksia, jotka eivät julkisessa vallankäytössä läheskään aina toteudu. Yksi ”naurettava kansalaisoikeusjuttu” konservatiivisen viranomaisen silmissä voisi olla KHO:n linjaus tietosuojasta liittyen kuntouttavaan työtoimintaan. Jenkeissä se voisi olla Martin Luther Kingin taistelu rotusortoa vastaan. Tähän liittyy Rosa Parksin oikeusjuttu Yhdysvaltain korkeimmassa oikeudessa. Hänen valituksensa johdosta ylin oikeusaste kumosi perustuslain vastaisen lain.
Myös
Suomessa on ollut rotusortoa ja on sitä edelleen. Tästä kertoo
esimerkiksi romanien laittaminen orjatöihin irtolaislainsäädännön
aikaan. Toki niihin laitettiin suomalaista alaluokkaakin. Nykyään
samaa ajaa erilaiset orjatyöt, joiden uhriksi suomalaiset
syrjäytyneet ja maahanmuuttajat joutuvat.
Suvaitsemattomuuden
lienee aiheuttanut hyvin pitkälti keskiluokkaisen, konservatiivisen ja ”hyvän
kotikasvatuksen” saaneen sukupolven äärioikeistolainen,
auktoriteettimyönteinen ja isänmaallinen näkemys. Suomi on hyvä
maa. Seuraa johtajaa. Lopeta valittaminen. Kaikki kritiikki nähdään
turhana valittamisena. Kaiken
sivistyksen ja ihmisen ajan
käytön tulee palvella
kilpailua ja rahaa sekä
työntekoa. Arbeit
macht frei. Kaikenlainen oma
ajattelu on ”turhaa pilvissä leijailua”.
Rauhanomaista
kansalaistottelemattomuutta voi olla esimerkiksi kansalaisoikeuksien
vaaliminen oikeuslaitoksen kautta. Siihen on mahkuja myöskin
Suomessa vaikka täällä ei
valitustehtailijat voi perustuslain tulkintaan vaikuttaa kuten esim.
Yhdyvalloissa ja Saksassa. Lue lisää näistä aiheista
aiemmista teksteistäni.
Mielenkiintoinen kantelutapaus tähän väliin:
Uutisia "kuntouttavasta" työstä ja ipun kantelusta
Eli onko monet orjapajat tulkittavissa elinkeinon harjoittajiksi?
Mielenkiintoinen kantelutapaus tähän väliin:
Uutisia "kuntouttavasta" työstä ja ipun kantelusta
Eli onko monet orjapajat tulkittavissa elinkeinon harjoittajiksi?
Lainaus aiemmin
kirjoittamastani:
Mielestäni Suomi tarvitsee omat kansalaisoikeustaistelijansa. Amerikassa kansalaisoikeustaistelun ehdoton ikoni on Martin Luther King. ”I have a dream = Minulla on unelma” kuuluu hänen kuuluisa lausahduksensa. Toinen mielenkiintoinen kansalaisoikeustaistelija on Rosa Parks. Yhdysvaltain korkein oikeus totesi hänen valituksensa johdosta rotuerottelun linja-autoissa perustuslain vastaiseksi.
Myös Suomessa on vakavia perustuslaillisia ongelmia. Tästä esimerkkinä kuntouttava työtoiminta. Se on perustuslain vastaista. Lue lisää: Työläisenriistoa oikeusvaltiossa ja Eliittija pakkotyö sekä perustuslaki. Suomessa ei kuitenkaan voi ylin oikeusaste kumota perustuslain vastaista lakia kuten Yhdysvalloissa voi. Suomessa perustuslain tulkinta on vain etukäteistä. Suomessa tulkinta tehdään eduskunnan perustuslakivaliokunnassa ennen kuin jokin laki säädetään. Poliitikot toimivat siis tuomareina lainoppineiden sijasta.
Kuitenkin silloin tällöin myös Suomessa oikeuslaitos antaa mielenkiintoisia ennakkotapauksia, jotka parantavat ihmisoikeuksia. Yksi esimerkki tästä on Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) päätös 6.6.2013. Vuosikirjanro ja linkki: KHO:2013:103. Tapauksessa toimeentulotuen saaja oli kieltäytynyt Työvoiman palvelukeskuksen asiakkuudesta. Hän oli siis kieltäytynyt allekirjoittamasta viranomaisten tietojen vaihtoon oikeuttavaa sopimusta. Palvelukeskus on siis eräänlainen viranomaisten välinen yhteistyötaho. Tämän johdosta sosiaaliviranomainen alensi hänen toimeentulotukea. KHO katsoi menettelyn lainvastaiseksi. Työvoiman palvelukeskus ei ole viranomainen eikä juridinen henkilö. Siitä ei ole myöskään säädetty lailla. Ilman lain tukea valittajalla ei ollut velvollisuutta luopua tietosuojastaan. Perustuslain mukaan viranomaistoiminnan on perustuttava tarkoin lakiin. Palvelukeskuksen toimintaan osallistuminen on vapaaehtoista. Valittaja oli siis työvoimatoimiston asiakkaana, mutta käytännön esteeksi osallistua työttömien aktivointiin muodostui tämän sitoumuksen allekirjoittamatta jättäminen. Valittaja oli siis vain tarkka tietosuojastaan, mutta ei ollut kirjaimellisesti kieltäytynyt aktivoinnista. Muun muassa näillä perusteilla KHO katsoi, ettei valittaja ollut kieltäytynyt työvoimapoliittisesta toimenpiteestä. Tässä on siis hyvä ennnakkotapaus mihin voi vedota vastaavassa mahdollisessa tilanteessa. Eivät voi viranomaiset ainakaan tällöin keskustella asiakkaan selän takana ”verkostopalavereissaan” ainakaan yhtä helposti.
EDIT: Ainut vaan, että työvoiman palvelukeskuksia ei enää ole. 1.1.2015 alkaen ne muuttuivat monialaista yhteistyöpalvelua tarjoaviksi palvelupisteiksi. Lue lähde. Minulla oli siis vanhentunutta tietoa.Työvoiman palvelukeskukset eivät olleet lakisääteisiä. Nykyiset palvelupisteet ovat. Tältä osin minulla oli vanhettunutta tietoa, kun tätä ennakkopäätöstä innoissani hehkutin. Kun palvelu ei ollut lakisääteistä eli kyseessä ei ollut viranomaistaho, niin tällöin velvollisuutta luopua tietosuojasta ei ollut. Ainakaan KHO:n viranomaistaho-huomio ei enää päde. Työttömän oikeusturva on siis tältäkin osin heikko.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti