keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Räppärit rappiotaiteilijoina

Kuten olemme saaneet lukea historian opetuksista, niin "rappiotaiteilijoita" on syrjitty totalitaristisissa maissa julkisen vallan taholta. Hyvänä esimerkkinä toimii natsi-Saksa.

Mennäänpä kuitenkin Saksan asevelimaahan Suomeen. Syntilistalle ovat joutuneet ainakin Mikael Gabriel ja JVG. Asiaan voi tutustua alla.

--------------------------

Kantelu lähetetty 1.5.2016

Kantelu eduskunnan oikeusasiamiehelle
Kantelu pohjautuu seuraavaan uutiseen:

Siinä todetaan mm. seuraavaa:

- Lasten
klinikka kieltäytyi muun muassa lapsille ja nuorille tarjotuista lipuista JVG:n Hartwall-areenan keikoille. Samaiset liput kuitenkin menivät kuin kuumille kiville esimerkiksi Tampereen yliopistolliseen sairaalaan ja Kymenlaakson keskussairaalaan, joissa ne otettiin ilolla vastaan.

- HYKSin lasten ja nuorten yksikön johtava ylihoitaja Inger Mäenpää pahoittelee Potapoffin tekstin sävyä. Hänen mukaansa Lastenklinikalla on lukuisia yhteistyökumppaneita, ja he saavat paljon tarjouksia monilta eri tahoilta. Mäenpään mukaan artistin julkisuuskuva on yksi asia, joka vaikutti Mikael Gabrielia koskevaan päätökseen.

- Tietenkin haluamme, että annamme lapsille kuvan, joka sopii hyvään arvomaailmaan. Täytyy ottaa huomioon, että puolet hoidossa olevista lapsista on alle kolmevuotiaita. Sehän ohjaa toimintaa, että valtaosa on ihan pieniä lapsia, Mäenpää sanoo.

Eihän julkisella vallalla (HYKS) voi edes olla mitään muuta ideologiaa (eli arvomailmaa) kuin laissa määriteltyjen tehtävien noudattaminen. Meidän pitäisi elää demokratiassa, jossa viranomaistoiminta on arvoneutraalia. Mielestäni tällainen toiminta rikkoo ilmaisunvapautta. Katson myös, että se rikkoo taiteen vapautta (perustuslaissa taattu vapaus). Rappiomusiikki ja räppi ovat taiteen lajeja ja siten osa perusoikeuksia. Perusoikeudet koskevat myös lapsia.

HYKS toteaa myös, että “jokainen lahjoittaja (ja yhteisötykumppani) arvioidaan tapauskohtaisesti”. HYKS siis harjoittaa arvomaailmaan perustuvaa luokittelua. Se ei kuulu viranomaiselle demokratiassa. TAYS:iin ja Kymenlaakson sairaalaan sopivat samat yhteistyökumppanit kuin mitä HYKS:iin ei sopinut. Kyse on mielestäni siis siitä, että HYKS ei tulkinnut perusoikeuksia yhtä hyvin kuin em. sairaalat.

Pyydän oikeusasiamiestä tutkimaan asian.

t. Henri Autero

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti