sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Persut ja laitosvalta

Järvenpään perussuomalainen kaupunginvaltuutettu julistaa somessa seuraavaa:
Jos "suvakkiviranomaisilla" tarkoitetaan viranomaisia, jotka noudattavat laissa määriteltyjä tehtäviä ja velvollisuuksia, kuten ihmisoikeuksia, niin tällaisia viranomaisia tulee kiittää. Viranomaisia, jotka näin eivät toimi tulee moittia.

Siihen nimittäin perustuu oikeusvaltio. Oikeusvaltioon kuuluu myös yksilökeskeinen oikeusturvakäsitys. Kenenkään oikeuksia ei tulisi rajoittaa henkilön viiteryhmän perusteella eli asettaa ikään kuin "b-luokkaan" oikeusturvan suhteen.

Tällaista ihmisoikeusvastaista menettelyä voidaan kutsua laitosvallaksi ja erityiseksi vallanalaisuudeksi. Suomessa tällaisesta periaatteesta on luovuttu viimeistään vuoden 1995 perusoikeusuudistuksen yhteydessä. Ks. alla oleva kuva.

Yllä oleva kuva on peräisin oppaasta "Perusoikeuksien rajoittaminen ja laitosvalta tahdosta riippumattomassa psykiatrisessa hoidossa". Kuvan teksti koskee kuitenkin viranomaisten vallankäyttöä ja suhdetta esivaltaan myös laajemmin. Siksi se soveltuu arviotavaksi myös poliisin toimintaa koskevilta osin.

Mikäli poliisi tosiaan yritti ratsata kaikkia ulkomaalaisia, niin tällöin poliisi syyllistyi laitosvaltaiseen ajatteluun eli rikkoi ihmisoikeuksia.

Valitettavasti laitosvaltainen ajattelu ei ole kadonnut yhteiskunnastamme. Sitä esiintyy edelleen esimerkiksi seuraavissa eristyisryhmissä. Alla oleva kuva on myöskin samasta oppaasta.

Perussuomalaiset ovat tulleet tutuiksi ihmisoikeusvastaisesta ajattelustaan. Tämä oli vain yksi esimerkki. Samaan ihmisoikeuksien halveksuntaan osallistuvat myös viranomaiset.

Somessa on kiertänyt myös juttua kuinka "turvapaikanhakijat valittavat ruoasta". Miksi ei saisi valittaa? Valittavathan suomalaisetkin erilaisten laitosten palveluista. Laitosvaltainen luokittelu voi koskea myös turvapaikanhakijoita.

Kirjoitin 3.4.2016 otsikolla " Laitosvalta tsaarin aikaisena jäänteenä " mm. seuraavaa:

" Oulun kaupungin liikuntapalvelut antoivat porttikiellon uimahalliin nuorille turvapaikanhakijoille yhden heistä mentyä naisten osastolle. Lue lisää. Kyse oli siis laittomasta toiminnasta kaupungin taholta. Kaupunki ei käyttänyt valtaansa yksilökeskeisesti. "

Laitosvaltainen ajattelu on mielenkiintoinen sosiologinen ja hierarkinen kysymys. Ihmisoikeusloukkauksista ei voi vain yksin persuja syyttää. Tässä historiallinen esimerkki: Sotiemme aikaan Mustasaaren sairaalan (nyk. Vanhan Vaasan vankimielisairaalan) ylilääkäri Yrjö K. Suominen ehdotti mielisairaille eutanasiaa julkaisussaan " Sota ja rotuhygienia ". Taitaa olla laitosvaltamme SS-aseveljeyden perustaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti