perjantai 2. joulukuuta 2016

Eduro-työpaja (Edelläkävijä vai ei?)

Rovaniemeläinen Pekka Majava tuo tekstissään esiin kuinka hän on jättänyt kantelun koskien Rovaniemen kaupungin toimintaa hankkia kuntouttavaa työtoimintaa Eduro-säätiöltä. Työtoiminta on yksi säätiön palvelumuodoista. Se on sosiaalipalvelua. Se ei ole siis työsuhde. Tämän vuoksi siitä ei saa palkkaa (kulukorvaus ei ole palkka), eikä siitä kerry eläkettä, työssäoloehtoa, työttömyysturvaa tai lomaoikeutta.
Eduron markkinointisana on "Edelläkävijä". Onkohan tämä liian hieno ja moderni sana työpajailulle? Ainakin hirtehishuumoria se sisältää.

Työpajan nettisivuilla todetaan mm. seuraavaa:
"Täydennämme logistiikkaosaamista pakkaamalla ja postittamalla tuotteita yritysasiakkaille".
"Parannamme vuorovaikutustaitoja asiakaspalvelun erilaisissa työtilanteissa. Hoidamme kaupungin (Rovaniemi) sisäistä asiointia, mm. kauppa- ja tukkuasiointia sekä kotiinkuljetusta."
"Kuljetuspalveluiden yksikössä opetetaan logistiikkaan liittyviä taitoja työn ohella. Erikoistumme Säätiön ja kaupunkikonsernin sisäisiin kuljetuksiin.  Vastaamme myös oman kuljetuskaluston huollosta ja kunnossapidosta."
"Tekstiili- ja verhoilupalveluiden yksikössä opetellaan tekstiilityöhön liittyviä kädentaitoja. Kunnostamme ja verhoilemme huonekaluja, sekä tarjoamme pienimuotoisia ompelu- ja leikkauspalveluja."
Tästä toiminnan kuvauksestahan ilmenee, että tämähän on kunnon orjapajailua. Selkeästi lainvastaista on ainakin tuo tuotteiden pakkaaminen ja postittaminen yritysasiakkaille.

STM tulkitsee lakia ohjekirjeessään (31.12.2014) seuraavasti:
" Kuntouttavaa työtoimintaa ei saa hankkia yritykseltä. Tällä pyritään siihen, että kuntouttavan työtoiminnan asiakkaiden työpanosta ei käytetä taloudellisen voiton tuottamiseen. Myös yhdistys tai säätiö voidaan katsoa yritykseksi, jos se harjoittaa elinkeinotoimintaa. Sama pätee avoimilla markkinoilla toimiviin liikelaitoksiin. "

Tulkitsen niin, että pakkaus - ja postitusyhteistyö yritysasiakkaiden kanssa on selkeää elinkeinotoimintaa. Yksi yritysasiakas on ainakin silmälasifirma Favoptic. Sen iskulause on "Silmälasien ei tarvitse maksaa enempää". Silmälasien halpa hinta tosin antaa joustoa eettisyydestä. Työpajalla tuotanto on halpaa kun työvoimakulut ovat aika lailla nollassa.
Lisäksi miettisin, että onko työtoiminnalla korvattu Rovaniemen kaupungin työsuhteista työtä.

STM:n sama ohje nimittäin toteaa:
" Kuntouttavalla työtoiminnalla ei saa korvata virkasuhteessa tai työsuhteessa tehtävää työtä. Kuntouttava työtoiminta ei saa aiheuttaa kunnan tai muun toiminnan toteuttajan palveluksessa olevien työntekijöiden irtisanomisia tai lomauttamisia, eikä heidän työolosuhteidensa tai etuuksiensa huonontumista. Kuntouttavan työtoiminnan työtehtäviä määriteltäessä on aina tarkasti arvioitava edellä mainittuja asioita. "

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti