lauantai 5. joulukuuta 2015

Alaluokkien aktivointia

Alaluokkien aktivointia on esimerkiksi
kuntouttava työtoiminta
Sosiaali - ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) toteaa MTV:n nettiuutisessa seuraavaa:
" Nythän on ollut tässä vuosien mittaan nähtävissä, että kotouttamisessa ei ole onnistuttu. Eli meillä on selkeästi tällaisia ryhmiä, jotka vuosienkaan jälkeen eivät kykene elättämään itseään, vaan toistuvasti turvautuvat sosiaaliturvaan. Sellainen linja ei vain voi enää jatkua. "

Hänen mukaansa turvapaikanhakijoiden sosiaaliturvaa tulisi merkittävästi pienentää nykyisestä. Turvapaikanhakijat eivät kuitenkaan saa sen enempää sosiaalitukia kuin kantasuomalaisetkaan.

Mäntylän mukaan taloudellinen turva voi olla paljon muutakin kuin rahaa. Esimerkiksi tätä hän siis käyttää perusteluna väitteilleen. Tottakai taloudellinen turva voi olla paljon muutakin kuin rahaa. Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että ihmisiä on kohdeltava yhdenvertaisesti ja perustuslain mukaisesti.

Vastaanottokeskusten asukkaat eli turvapaikanhakijat saavat vastaanottorahaa. Maahanmuuttoviraston mukaan yksinasuvan vastaanottoraha on tällä hetkellä (2015) ilman aterioita 316,07 € ja aterioiden kanssa 92,64 €. Vuonna 2010 turvapaikanhakijoiden tuki muunnettiin toimeentulotuesta vastaanottorahaksi. Perustuslakivaliokunnan mukaan se vastaa perustuslain takaamaa viimesijaista toimeentuloa. Tämä on todettu valiokunnan lausunnossa 59/2010. Tuki on siis jo minimaalinen. Alemmas sitä ei saa. Se rikkoisi perustuslakia.

Toinen persu, oikeus - ja työministeri Jari Lindström taas ehdottaa hesarin mukaan seuraavaa:

” Takana on se ajatus, että turvapaikanhakija tekee jotakin avun eteen ja samalla osallistuu yhteiskuntaan”, Lindström sanoo. Hän pohtii voisivatko turvapaikanhakijat turvapaikkapäätöstä odottaessaan tehdä jotain yhteiskunnalle hyödyllistä työtä. "

Artikkelin mukaan työ voisi olla esimerkiksi risusavottaa. Perustuslain mukaan jokaisella joka ei kykene hankkimaan ihmiselämän edellyttämää turvaa on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Tämä todetaan perustuslain 19 pykälässä. Siinä todetaan myös mm. seuraavaa: Lailla taataan jokaiselle oikeus perustoimeentulon turvaan työttömyyden, sairauden, työkyvyttömyyden ja vanhuuden aikana sekä lapsen syntymän ja huoltajan menetyksen perusteella. Perustuslaki takaa myös elinkeinovapauden. 18 pykälässä todetaan mm. seuraavaa: Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla.

Voidaan siis kysyä, että vaarantuvatko perusoikeudet jos maahantulijat joutuvat risusavotaan? Oikeusministerin perusoikeustuntemuksen huomaa jo siitä, että hän suhtautuu myönteisesti kuolemantuomioon vaikka perustuslaki senkin kieltää. 

Suomalaiset työttömät ja maahantulijat sekä muut alaluokat (esim. alkoholistit) ovat samalla viivalla aktivointitrendin kanssa. Orjatyö koetaan yhteiskunnan rakentamiseksi. Ihan niinkuin sotienkin aikaan. Vuonna 1997 perustuslakiasiantuntija Martin Scheinin suhtautui kriittisesti aktivointitrendiin. Hänen mukaansa toimeentulotukilain muutos olisi pitänyt käsitellä perustuslainsäätämisjärjestyksessä. Niin ei tehty. Lue lisää tästä.

Myös viranomaiset saisi pistää perusoikeuskurssille. Viranomaismafia tarjoaa teille linkin seuraavaan kirjoitukseen: "Saako se nauhoittaa?" Kyseisen blogitekstin kirjoittajalla oli sanaharkkaa työvoimaviranomaisten kanssa palaverin nauhoittamisesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti