torstai 14. toukokuuta 2015

Kyky-Suomen natsimenneisyys ja oikeistofasismi

Olen tässä jonkin aikaa lueskellut kirjaa ”Armeliaisuus, yhteisöapu, SOSIAALITURVA – Suomalaisten sosiaalisen turvan historia”. Olen myös muuten tutustunut historiaan. Suomessa elää rakenteellinen viha vähäosaisia kohtaan. Heitä ovat esimerkiksi köyhät, työttömät ja maahanmuuttajat. Suomi on myös entinen akselivaltio eli natsien liittolainen. Suomessa on siis konservatiivinen ja oikeistofasistinen suhtautuminen ihmisoikeuksiin. Tämä konservatiivisuus näkyy myös keskiluokkaisessa viranomaiskoneistossa.

Nykyajan Suomi on eräänlainen kilpailuyhteiskunta. Kapitalistinen "kyky-Suomi". Ihmisille opetetaan tahallaan kilpailua ja menestymistä kuvaavia arvoja. Esimerkkejä tästä on yrittäjyyskasvatus ja uravalmennus. Kapitalistit korostavat vahvemman oikeutta kuten myös natsit. Lahtarin julmuus ilmenee esimerkiksi siten, että Suomessa ovat valkoiset lahdanneet punaisten lapsia.

Hyvä esimerkki tästä keskiluokkaisen virkamieskoneiston harjoittamasta kontrollista on suomalaisen sosiaalityön kontrolloiva suhtautuminen köyhiin. Olen tästä kontrollista useasti kirjoittanutkin. Sitä ovat nykyään esimerkiksi huostaanotot (jotka eivät ole aivan välttämättömiä) ja ”sosiaalipalveluksi” muotoiltu orjatyö. Olen kirjoittanut myös siitä kuinka sosiaalityössä on halveksivia asenteita köyhiä kohtaan. Ennen vanhaan kontrollia olivat mm. hätäaputyöt 1930-luvulla. Tuolloin niitä perusteltiin yleisellä mielipiteellä kuten orjatöitä nykyäänkin. Tuohon aikaan myös Suomen liittolainen eli natsi-Saksa kukoisti. Lahtarit ja natsit ovat aina vastustaneet ihmisoikeuskehitystä.
Lue kirjoitukseni Suomen ilmapiiristä: KÄ: Vähäosaisten syyllistäminen on maan tapa
Ei ihme, että sosiaalityö on menettänyt houkuttelevuuttaan niin asiakkaiden kuin alalle hakeutuvien keskuudessa kun siitä on tullut kontrolliin painottuvaa. Kontrollin ja pakkovallan sekä viranomaismielivallan vastustaminen liitetään monesti uusliberalismiin. Myös sosialisti voi vastustaa näitä asioita ihmisoikeuksien ja sosiaalisten oikeuksien näkökulmasta. Uusliberalistinen kehitys onkin lisännyt köyhien kontrollia. Tarkoitan sitä kehitystä mitä on nyt jatkunut noin pari kymmentä vuotta.
Lue kirjoitukseni lapsiköyhyydestä: KÄ: Suomalaisesta lapsiköyhyydestä
Tässä myös suhteellisen tuore pakkotyökirjoitukseni: Huittista valvotaan
Suomalaisesta pakkotyökulttuurista kertoo myös edesmenneen sosiaaliohjaaja Saara Tuukkasen muistelmat. Hän työskenteli valvojana naisten erityistyöleirillä Heinävedellä.
YLE uutisoi 16.4.2015 Saara Tuukkasen muistelmakirjasta. Lue artikkeli klikkaamalla tästä.
YLEN artikkelissa todetaan esimerkiksi seuraavaa:
·        Johtaja oli sadisti. Hän sanoi, ettei yhteiskunnan pohjasakka ja maanpetturit tarvitse mitään oikeuksia. Hän oli sitä mieltä, että kaikki joutaisivat Saksaan leireille ja siellä heidät olisi jo tapettu. Johtaja palvoi Hitleriä ja huuteli teltassa "Heil Hitler" -tervehdyksiä.
Tämä on siis materiaalia suomalaisesta sosiaalihuollosta asevelikumppani natsi-Saksan ajoilta. Saara Tuukkanen totesi viimeisinä elinpäivinään ”Kaikki julkisuuteen vain”. Hänen poikansa toteutti toiveen kirjoittamalla muistelmista kirjan. Mielestäni on kunnia-asia olla ns. ”valitustehtailija” tässä entisessä akselivaltiossa. Saaralla on paikkansa Suomen historiankirjoituksessa. Saara joutui kantamaan vanhoille päivilleen asti raskasta oikeistofasismin ja natsismin muistoa. Saara Tuukkasen muisto ei unohdu.
Akselivaltio Suomen ihmisoikeusloukkaukset jatkuvat myös vuonna 2015. Siitä kertoo esimerkiksi perustuslain ja eri ihmisoikeussopimusten loukkaaminen. Hyvä esimerkki on perustuslakia ja ihmisoikeussopimusten pakkotyön kieltoa loukkaava tämän päivän orjatyö. Lue lisää: Eliittija pakkotyö sekä perustuslaki. Natsi-Saksan jälkeen nousi kova tarve ihmisoikeusjuridiikalle. Ei ihme, että natsi-Suomi ei halua sitä noudattaa.
Lue myös:
Päätän tämän kirjoitukseni huumorikuvaan:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti