maanantai 21. syyskuuta 2015

Sipilän puhe oli yliarvostettu

Kuuntelin viime viikolla pääministeri Juha Sipilän puheen Suomen tilanteesta. Tyypillistä porvaripaskaa ja sanahelinää. Sitä samanlaista "talkoohenkeä" mitä porvarit ovat Suomeen aina luoneet. Puhe oli suorastaan hurmoshenkinen. Siinä lestadiolaisen uskontokunnan mies "hyväntahtoisesti" vakuutteli kansaa, että kyllä selviämme tästäkin. Onhan se totta, että Suomi on sisukas kansa. Onhan se kestänyt hyvin mm. sodat ja sotien jälkeiset orjatyöt. Nyt eletään kuitenkin vuotta 2015.

Pelkkä "sisu" ei kuitenkaan kerro yhtään mitään. Se on vain retoriikkaa. Puhe oli suorastaan fasistinen ja äärinationalistinen. Tarvitaan kuulemma ripaus isänmaallisuutta. Siinä puhutaan suomalaisesta kovasta työstä ja ihannoidaan jotain yritysjohtajuutta. Ei siinä mitään, että on maltillisesti isänmaallinen. Työläisellä ei kuitenkaan ole isänmaata. Kun työvoiman riisto lisääntyy, niin Suomi ei ole enää työläisen unelma.

Eihän valtiota voi johtaa samalla tavalla kuin yritystä. Uusliberaali talouspolitiikka alkaa huipentua sen lopulliseen tuhoon. Suomen hallitus aikoo alentaa palkkoja ja tehdä leikkauksia. Toimenpiteitä perustellaan kilpailukyvyn nostamisella. Kuten kirjoitin keskiviikkona 16.9.2015, niin Suomen työvoimakustannukset ovat suunnilleen EU-maiden keskitasoa. Ne ovat siis hyvin kilpailukykyisiä.

Otetaanpa esimerkiksi Kreikka. Siellä on myös tehty uudistuksia, jotka vievät köyhiltä ja antavat rikkaille. Alla näet tilaston siitä kuinka Kreikan BKT on supistunut. Sen jälkeen näet tilaston siitä kuinka maan työttömyys on noussut. BKT supistuu ja työttömyys nousee kun ihmisillä ei ole varaa kuluttaa. Maan tilanne on siis mennyt vain pahemmaksi.





















Kreikan kriisistä on siis syytetty vasemmistoa. Tosiasiassa Kreikassa on kokeiltu "porvarillista talkoohenkeä" nyt useamman vuoden ajan. Porvarit hehkuttavat sitä kuinka maan talous oli vahvassa kasvussa vuonna 2014, mutta "Syrizan nousu valtaan on estänyt Kreikan talouden elpymisen".

Syriza nousi valtaan vuoden 2015 alussa. Kuten ylemmästä kuvasta (BKT-tilasto) näkyy niin vuoden 2014 alussa alkanut talouskasvu kääntyi laskuksi jo vuoden lopussa. Tämä tapahtui siis ennen Syrizan vaalivoittoa. Tämä syytös on siis porvarillinen valhe. Talouden kurjistaminen on siis tapahtunut oikeistopolitiikalla.

Talouden globalismi on myös syyllinen. Niin Kreikassa kuin Suomessa. Talousglobalismin vastustamisesta on tullut vakavasti otettava asia. Järjestelmää nimeltä talousdemokratia pidettiin ennen "hörhöjen" juttuna. Siinä myös talous eli "rahan valta" alistetaan demokraattisen päätöksenteon piiriin. Nykyinen järjestelmä luo vain raamit rahan jakamiselle. Nyt sen on noteerannut jopa Espoon vasemmistoliitto tapahtumaotsikolla "TALOUSDEMOKRATIA – VASEMMISTON MAHDOLLISUUS UUDISTUA?". Talousdemokratiaa ajaa myös Espanjan vasemmistolainen "protestipuolue" Podemos. Suomessa puoluekentästä talousdemokratiaa virallisesti tunnustaa Itsenäisyyspuolue. Myös vasemmistoliitossa on siihen myötämielisesti suhtautuvia voimia.

Porvaristo väittää, että Suomessa olisi 1980-luvulla eletty yli varojen. Tämä on vain puolitotuus. Lama alkoi vasta sen jälkeen kun pääomamarkkinat vapautettiin. Taloudesta tuli globaalia. Talousdemokratia toisi taloudellisen päätöksenteon takaisin kotimaahan. Se tosin vaatii EU-eroa. EU on hyvin kapitalistinen organisaatio. Kreikallekin se on asettanut kovat talouskuriehdot. Islanti joutui talouskriisin johdosta sulkemaan taloutensa. Nyt siellä on melkein täystyöllisyys. EU kuvastaa kapitalismin suurvaltapyrkimyksiä. Kuten vallankumousjohtaja ja Neuvostoliiton ensimmäinen johtaja Vladimir Lenin osuvasti ilmaisi, niin pääomien kasautuminen imperialistisesti (eli globaalisti) on kapitalismin viimeinen vaihe.

Talouden liberalisointi (eli äärikapitalistinen talouspolitiikka) johti natsi-Saksaa edeltäneessä Weimarin tasavallassa kansan tyytymättömyyteen hallitusta kohtaan. Tämän politiikan toteuttajana toimi keskustalainen valtakunnankansleri ja talousasiantuntija Heinrich Brüning. Kansan tyytymättömyys eriarvoisuuteen purkautui siten, että natsit pääsivät valtaan. Valitettavasti protesti meni äärioikealle.

Kansleri Brüning purki byrokratiaa ja vapautti taloutta. Tämä on myös Sipilän aikomus. Saman lailla kun kansa luotti Suomessa 2015 porvariston normitalkoisiin, niin moni kansasta luotti Saksassa "Brüningin normitalkoisiin". Sitten tuli Hitler, joka säänteli taas taloutta, mutta lopetti perustuslain mukaiset ihmisoikeudet. Hitler vei normitalkoot ihmisoikeusbyrokratian osalta maaliin asti. Myös Suomessa on laiminlyöty perustuslain mukaisia ihmisoikeuksia jo vuosia. Tämä näkyy mm. viranomaistoiminnassa. Viranomaiset perustelevat ihmisoikeuksien vastaista toimintaansa mm. resurssipulalla.

Nyt ruvetaan urakalla hallituksen johdolla liberalisoimaan taloutta. Fasismi on lisääntynyt Suomessa kuten olemme saaneet nähdä mm. natsimellakoista. Kaava on siis sama kuin natsien Saksassa. Ensiksi murenee resurssit. Sitten liberalisoidaan taloutta. Viimeiseksi protesti menee äärioikealle. Tämä kaava on sama myös Kreikassa.

Karl Marxin tutkimukset talouden lainalaisuuksista eivät joidenkin mielestä ole tätä päivää. He ovat väärässä. Työn tuottama lisäarvo on noussut 20 vuoden aikana melkoisesti. Se on osuus, jonka kapitalisti jättää maksamatta työntekijöilleen. Se ilmaisee siis työläisen riistoa. Vuonna 1990 porvari nettosi 15,82 ja vuonna 2013 40,30. Mittarina on alla olevan taulukon mukaan euroa / tunti. Taulukko Kansan äänestä.


Klikkaamalla tästä voit perehtyä luokkaerojen lisääntymiseen Suomessa. BKT ei näet ole ainut mittari hyvinvoinnille. Paljon olennaisempaa on varallisuuden jakaantuminen tasaisesti (gini-kerroin). Lukemalla kirjoitukseni Rikkaiden rehtiys on harha voit tutustua funktionaaliseen tulonjakoon. Se kertoo työn ja pääoman välisestä suhteesta. Voit lukea myös luokkaerokirjoitukseni Työkansan Sanomista. Viittaan myös vuoden 1993 verouudistukseen.

Toimittaja Riku Rantala kitetyttää hyvin kuinka kaikissa sivistysmaissa lakkoillaan silloin tällöin. Suomi on vielä kuitenkin aika rauhallinen maa. Täällä ei sentään autot pala, polttopullot lennä tai mellakkapoliisit ota yhteen kansan kanssa, jos ei muutamaa kiakkojuhlien kaltaista protestia lasketa. Halpatuotantomaita hallitaan väkivallalla ja pelolla. Se onkin oikeiston unelmatyökalu työväenluokkaa kohtaan.

Rantala ottaa hyvän esimerkin esiin Indonesiasta. Siellä natsit ovat taistelleet AY-liikettä vastaan väkivaltaisesti. Porvarit tekevät yhteistyötä ennemmin jopa natsien kanssa kuin kommunistien. Natsi-Saksa olikin rikkaiden tukema valevasemmisto. Kommunismin sijaan he tarvitsivat uskottavan agitaatioporukan, jonka jutuista kansa voi kiihottua. Kuten Hitler totesi vuonna 1930 ”Kapitalistit ovat saavuttaneet asemansa kyvykkyydellään, ja tämän valinnan perusteella, joka osoittaa että he ovat ylempää rotua, heillä on oikeus johtaa.”

1 kommentti:

  1. Vastasin sähköpostiin likimain seuraavasti:

    Ihmislajin historia on 200 000 vuotta vanha kärsimysnäytelmä. Yleensä on eletty jonkun valloittajan, diktaattorin, maanomistajan, aviomiehen, orjan omistajan tai papiston mielivallan alla. Kristinusko levitti sitten ajatusta ihmisten välisestä tasa-arvosta, vaikka sitä myöhemmin myös vastusti ja ylläpiti autoritääristä yhteiskuntaa. Saksan talonpoikaiskapinassa Lutherkin asettui eliitin puolelle.

    Sitten tulivat valistusfilosofit, valistuksen aika 1700-luvulla, Ranskan Suuri vallankumous 1789 sekä USA:n perustaminen. Tiede ja teknologia menivät eteenpäin. Syntyivät porvarit ja tehdastyöläiset. Ihmisen halu käyttää hyväkseen toista ihmistä ja halu alistaa ei kuitenkaan kadonnut. Teollistuminen synnytti räikeän vastakohdan työläisten ja omistavien kesken. Siihen toi selityksen Karl Marxin sosialismi. Oloja parannettiin myös osuustoiminnan idealla. Suomessa sillä on ollut suuri merkitys. Herätysliikkeet 1 800-luvulla loivat uutta moraalia, joten olot ja vastakohdat eivät meillä kärjistyneet yhtä pahoiksi kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa. Silti saatiin sisällissota.

    Työnanatajan intressi on pieni palkka ja pitkät ttyöajat. Työntekijän intressit ovat vastakkaiset. Kansantalouden kannalta tarvittiin myös lisää palkkaa, jotta ihmisillä olisi rahaa kuluttaa ja lisää vapaa-aikaa, jotta ihmisillä olisi aikaa kuluttaa.

    Työnantajalla olisi yksinäiseen työntekijään ehdoton valta. Sitä vastaan työntekijät järjestäytyivät ja pakottivat työnanatajat parannuksiin. Niinpä esim. päivittäinen työaika on nyt jotain aivan muuta kuin 150 vuotta sitten, vastoin yksittäisen työnanatajan intressejä.

    Työnanatajataho antoi Lännessä periksi myös siksi, kun pelkäsi Venäjän esimerkkiä. Erityisesti toisen maailmansodan jälkeen kommunismi (sosialismia eri muodoissaan) levisi ympäri pallon. Niinpä nyt sallittiin maailmanhistoriassa jotain ennenkuulumatonta: sallittiin ns. hyvinvointivaltio. Siinä jokaisella: raajarikolla, vähälahjaisella, vanhuksella, nuorella, kaikilla oli ihmisarvonsa ja kaikille haluttiin turvallinen elämä. Tämä oli myös perusteltua siksi, että koneet tekivät yhä suuremman osan työstä. Ja koneet olivat yhtä kuin koko ihmisen historian aikana tehdyn työn tulos. Itse asiassa kukaan ei ole yksinään yhtään mitään. Me elämme pääasiassa toisten tekemän työn tuloksista siitä riippumatta, miten kovasti itse työtä teemme. Tämän mukaan suuret elintasoerot eivät ole moraalisesti perusteltavissa. Hyvinvointikakku on leivottu valmiiksi muitten toimesta, ja me taistelemme työllämme lähinnä vain sen jakamisesta. Toki tiede menee eteenpäin ja mahdollistaa kakun kasvamisen.

    Kommunismi synnytti hirmuhallintoja, mutta kommunismin pelko synnytti hyvinvointivaltion. Kun itäsysteemi romahti 90-luvun alussa, niin oli arvattavissa, että nyt sitten seuraa pääoman maailmankausi. Se on näkynyt mm. siinä, että hyvätuloisten verotusta on vähennetty ja maassa ollaan lähellä tasaverotusta. Hyvätuloisten verovähennysten suuruutta lienee mahdoton laskea, mutta joka tapauksessa sillä summalla paikattaisiin valtion kassavajetta ratkaisevalla tavalla. Mutta hallituksemmehan päätti heti aluksi, että verotukseen ei puututa. No nyt on kaikista suurituloisimmille kuitenkin jonkinlainen raippavero tulossa. Se rajataan kuitenkin liian vähäiseen määrään veronmaksajia.

    Olot esim. kuntien palveluissa ovat paikoin sietämättömät. Nämä kirotut byrokraatit kuten vanhustenhoitajat eivät pysty tekemään työtään siten, että ihmiset saisivat säällistä hoitoa. Paskavaipoissa ihmisiä makuutetaan. Tämä vaan esimerkkinä.

    Olemme siis olleet 25 vuotta menossa kohti ihmiskunnan normaaleja oloja. Huomispäivän lakko on vastareaktio siihen. Tosin ehkä lakko on tarkoitettu savuverhoksi sille, että ay-liike myöntyy työnantajien toiveisiin. Lakkoilu luo kuitenkin varoituksen, että mitä tahansa ei sallita. Hyvinvointivaltion purkamista joudutaan hidastamaan.

    Toki toisenlainenkin tulevaisuus on mahdollinen.

    Vanhempia kirjoituksiani löytyy Usarin lisäksi etenkin osoitteesta toisinajattelij.fi.

    Terveisin Mauri Nygård
    0400-540678

    VastaaPoista