keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Kapitalismi ei toimi

Kuvan lähde: Lehden nettisivu (klikkaa). Kansan ääni on
 Suomen työväenpuolueen lehti.
Kyseisellä puolueella ei ole kansanedustajia.
Olen aiemmin kirjoittanut kapitalismin aiheuttamista ongelmista esimerkiksi blogiini. Olen myös vastustanut yhteiskunnan eriarvoisuutta tekemällä erilaisia kanteluita. Joissa siis perustellaan miksi lakia on rikottu. Hyvä esimerkki tästä on Suonenjoen tapaus, johon voit tutustua klikkaamalla tästä. Tässä kirjoituksessani mietin itse sitä teoriaa, että miksi kapitalismi ei toimi sekä köyhyys ja eriarvoisuus on yhteiskunnan vika. Olen kirjoittanut joulun alla ilmestyvään Kansan ääneen kolme kapitalismin ja eriarvoisuuskehityksen vastaista kirjoitusta. Laitan niistä koontia tähän kirjoitukseeni ja laitan tähän juttuuni myös uutta tekstiä.

Elämme epäyhteisöllistä yksilöeetokseen nojaavaa kilpailuyhteiskuntaa. Tämä yksilöeetos on ajautunut esimerkiksi sosiaalialalle. Lue lisää klikkaamalla vaikka tästä. Kaikessa on tärkeintä kilpailu, menestyminen ja business-kulttuuri sekä oma naama ja oma etu. Ihmisen pitäisi pysähtyä ja miettiä mikä on elämässä tärkeintä. Syrjäytyminen on eräänlainen henkinen rikkaus, koska se laittaa ajattelemaan, että mikä on elämässä tärkeintä. Se laittaa ihmisen nauttimaan myös pienistä asioista.
”Suomessa on liian hyvä liian hyvä sosiaaliturva” sanovat porvarit ja aivopestyt ihmiset. 1990-luvun lamakin sai alkunsa siitä, että pääomat vapautettiin. Ne pitäisi sulkea ja siirtyä taloudessa merkittävästi vähemmän globaaliin yhteiskuntaan. Valitettavasti tämä ei ole EU:ssa mahdollista. 1980-luvulla oli työnhakuasioissa helppoa olla nuori, koska silloin työllisyys oli hyvä vasemmistolaisemman yhteiskunnan ansioista. Töitä riitti kaikille, joilla vaan oli energiaa tehdä töitä. Ei nykynuoret pohjimmiltaan sen laiskempia ole. Kasarinuorten ei tarvinnut markkinoida itseään töihin.
Voidaan myös kysyä onko tasa-arvon mukaista se, että on olemassa vaikkapa puuverstaita, jotka pyörivät tällä vastikkeellisella sosiaaliturvalla? Samaan aikaan jossain päin Suomea samoja töitä tehdään oikealla palkalla. Missä siis tasa-arvo ja yhdenvertaisuus? Kuntoutujan euro ei ole edes naisten 90 senttiä. Silti samaan aikaan jotkut demaritädit puhuvat naisten eurosta, mutta unohtavat näitä sosiaaliturvatöitä tekevät miehet ja naiset. Olen sitä mieltä, että rehellinen feminismi voi puolustaa myös vaikkapa karvaista ja haisevaa puliukkoa sekä ns. ”heikompaa ainesta” huostafirmoille siittävää sossu-Tatua. Tämän voi tehdä etenkin vasemmistofeminismi. Tätä ei voi kuitenkaan tehdä, epärehellinen ja kaksinaismoralistinen feminismi. Oikeistofeminismistä nyt puhumattakaan.
Erilaiset nuorten palvelut sekä niiden työntekijät ovat tyrkyttämässä nuorille näitä pakkotöitä. Miksei samaa energiaa voi käyttää siihen, että nuorille tarjotaan oikeita töitä? No ehkä siksi, että markkinakapitalismi haluaa orjia. Kapitalistinen yhteiskunta on sairas ja yltiömaterialistinen. Oikean ja tuottavan työn tekijää ei arvosteta edes sen vertaa, että työstä maksettaisiin oikea palkka. Palkan ei tarvitse olla suuri, mutta miksi se ei voi olla edes niin suuri, että sillä elää, tulee toimeen ja sosiaalitukia ei sen lisäksi tarvittaisi? Miksi se ei voisi kerryttää eläkettä ja muuta sosiaaliturvaa?

Ihminen ei jaksa loputonta ja liiallista menestymisen ja vahvuuden ihannointia. Ihminen ei ole robotti ja loputon ylisuorittaja. Kuka arvostaisi sosiaaliturvalla töitä tekevää ihmistä? Hän voi olla esimerkiksi syrjäytymisvaarassa oleva nuori, pitkäaikaistyötön, mielenterveyskuntoutuja tai kehitysvammainen. Kapitalistit arvostavat heitä sen verran, että he ovat tuottavaa orjatyövoimaa. Tästä on ollut uutisissa juttua, että erilaiset yritykset hankkivat alihankintana tällaisilta työpajoilta palveluksia missä nämä ihmiset työskentelevät.


Kuvan lähde: Wikipedia
Kuva kirjahyllystäni
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Tämän jutun ohessa on kuva työläiskaupunki Tampereen Finlaysonin puuvillatehtaasta. Entisestä työläiskaupungista on lähtenyt urakalla työpaikkoja pois. Samaan aikaan nuoria sanotaan sossupummeiksi. Mielestäni hyvin ristiriitaista. Samoja töitä tehdään nykyään kuntouttavalla työtoiminnalla mistä ennen vanhaan sai oikeaa palkkaa. Kehruuhuoneet ovat heränneet henkiin! Kuvan maisema kuvastaa mielestäni sellaista asiaa, että näillä kuntouttavan työtoiminnan kuntoutujilla on toivoa. Heillä on toivoa siitä, että työväenluokan tulevaisuus pelastuu. Yhteiskunnassa on nimittäin käynnissä luokkajako. Luokkajako on näet ikuinen. Lähtökohtaisesti rikkaat puolustavat rikkaita ja köyhät köyhiä. Jonkun täytyy tehdä se oikea ja tuottava työ. Jotain oikeuksia pitää olla työväenluokallakin. Tällainen toiminta missä ihmisiä hyväksikäytetään, ei voi jatkua loputtomiin. Tämän todistaa esimerkiksi kirjahyllyni kuusiosainen Karl Marxin sarja. Ihminen johon sosialismi luo toivoa voi olla esimerkiksi syrjäytymisvaarassa oleva nuori, pitkäaikaistyötön, mielenterveyskuntoutuja tai kehitysvammainen. Sosialismi puolustaa heidän ihmisoikeuksiaan ja tarjoaa heille ihmisarvoisen tulevaisuuden. Oikeisto vihaa heidän ihmisoikeuksiaan. Tämä näkyy esimerkiksi noiden sosiaaliturvatöiden teettämisessä.

Mielestäni tuo Tampereen puuvillatehtaan alue on hieno ja kaunis työläismaisema. Siellä on sata vuotta sitten tehty hienoja asioita kun on taisteltu heikkojen ja sorrettujen puolesta. Jokainenhan varmaan tietää Tampereen punaisen historian. Mielestäni tuo maisema kuvastaa jokaisen ihmisen oikeutta ihmisarvoiseen elämään. Se kuvastaa hyvinvointivaltion syntyä ja yhteisöllisyyttä. Tuosta maisemasta tulee minulle mieleen sellainen asia, että voisiko tuolla alueella syntyä samanlaista yhteisöllisyyttä uudelleen kuin 100 vuotta sitten? Sitä syntyi ainakin vuosi sitten kun olivat kiakkovierasjuhlat. Se pistää liikettä ihmiseen kun kuntoutujan euro ei ole edes naisten 90 senttiä.
Kaikki sosiaaliturvatyö ei ole kuitenkaan kauhean raskasta. Aikuisille työttömille löytyy myös mukavaa – tai ei niin mukavaa – päiväkerhotoimintaa kuten esimerkiksi kahvinkeittoa. En tiedä onko kokeiltu seuraavaa (voi olla hyvinkin), mutta miltä kuulostaisi vaikkapa entinen telakkaduunari ja nykyään työtön Petri 50 v askartelemassa aikuisten päiväkerhossa esimerkiksi joulutähtiä, pääsiäistipuja ja vappukoristeita. Askartelunohjaajina toimisivat vaikkapa elämänhallinnan koordinaattorit.

Huostaanottotilasto
Jos enemmistö (tai edes iso osa) kansalaisista pakotetaan ilmaistöihin, niin eihän siitä hyvä seuraa. Jokainen tietää sen. Enemmistö ihmisistä on aina työväenluokkaa. Jossain vaiheessa tulee fysiikan lait vastaan. Kapitalismi kuolee omaan ahneuteensa. Jos joku anarkisti tai ns. "äärivasemmistolainen" sattuisi rikkomaan vaikkapa Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) ikkunan, niin voidaan kysyä, että kumpi on järkyttävämpää seuraavista vaihtoehdoista. Yksi rikottu ikkuna (voi yhyy!!!) vai esimerkiksi se, että elinkeinoelämä tekee bisnestä köyhien perheiden lasten huostaanotoilla? Asiat hei tärkeysjärjestykseen! Lue huostabisneksestä lisää klikkaamalla vaikka tästä.

Mielestäni vastakkaisasettelun aika on nyt, etteivät roskaväen pankkiirit tuhoa ihmisten hyvinvointia enää yhtään enempää. Kapina käyntiin viimeistään silloin kun on seuraavien kreikkalaisten pankkien tukipakettien aika.

Kun töitä ei ole niin siinä ei auta nuorten palvelut, elämänhallinnasta paasaavat sosiaalitädit, yrittäjyyskasvatus eikä Jari Sarasvuon markkinalätinä ja yrittäjävalmennus. Eikä varsinkaan ilmaistyöt, joissa niin sanotut yksilövalmentajat ohjaavat työttömiä. Lässyn lätinää. Jari Sarasvuo painukoon mekkokauppaan. Markkinaideologiaan ihastunut ja tyhjän jauhamiseen orientoitunut sosiaalitäti toimikoot makutuomarina.

Maailma ei elä Angry Birdsillä, Stubbin naamakuvilla eikä elämänhallintakursseilla! Risusavottoja, verstashommia ja käsityöpajoja ynnä muita työläisammatteja ei muuteta 9 euron päivätöiksi. Siitä pitää huolen lopulta vaikka vallankumous. Tämän todistaa Marxismi…

1 kommentti: