sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Businessvalmennusta sossussa

THL:n tilastokäyrä
Löysin vanhemmat.com - foorumilta mielenkiintoisen keskusteluketjun. Siihen on linkitetty erilaisia lehtiartikkeleita eli keskustelijoiden mielipiteet voidaan myös näyttää toteen. Lue keskustelu klikkaamalla tästä.

Kyse on siitä, että Espoon kaupunki osti vuoden 2009 aikoihin Jari Sarasvuon firmalta Trainers Houselta noin 200.000 eurolla valmennuspalveluja. Valmennuksen keskeisenä ideana oli se, että miten palvelut voitaisiin toteuttaa kustannustehokkaammin laadusta tinkimättä.

Espoon perusturvajohtaja Juha Metso oli mukana lyömässä näiden paskanjauhajien kanssa kättä päälle. Varsinainen rötösherra ja konsulttien ystävä. Vetää Voutilaisen Paavollekin vertoja.

Laadusta on Suomessa ja Espoossa ikävä kyllä tingitty kustannustehokkuusintoilun seurauksena. Olen kirjoittanut lastensuojelun ongelmista todella paljon.

Lue viimeisin lasukirjoitukseni seuraavasta linkistä:

Soteyrittäjät Iskala ja Räty

Lasten ja nuorten huostaanotot ovat 20 vuodessa tuplaantuneet. Tämän on aiheuttanut esimerkiksi kapitalismi, uusliberalismi ja lapsiperheiden palveluiden (kuten kotiapu) leikkaukset. Laitan tämän kirjoitukseni oheen THL:n tilastokäyrän asiasta. Espoo on tunnettu ihmisoikeusrikkomuksistaan lastensuojelussa. Esimerkiksi huostaanottotilastot ovat Espoossa korkeat.

Eli businesskouluttaminen (ja ylipäänsä markkinaideologia) ei näytä parantavan perheiden elämän laatua. Päinvastoin. Se on heikentänyt eli laadusta on siis tingitty. Olen lopen kyllästynyt businessteeseihin. Minua ärsyttävät sellaiset ihmiset, jotka vain puhuvat työnteosta tai jonkin asian suorittamisesta, mutta eivät itse tee tuottavaa työtä tai ylipäänsä itse tee työtä tai asiaa, josta puhuvat.

Olen kuullut sossujen suusta seuraavia teesejä (näitä Sarasvuon porukkakin on jauhanut):

- Köyhiltä ja ns. "elämänhallinnan ongelmia" omaavilta perheiltä pitää ottaa lapset huostaan. Monet sossut pitävät köyhyyttä itse aiheutettuna ja Suomen sosiaaliturvaa liian hyvänä.

- Monet sossut korostavat yksilön omaa vastuuta elämänhallinnastaan ja ns. "reppana-perheet" rikotaan lasten huostaanotoilla.

- Itse elämänhallinnasta, vanhempien jaksamisesta ja jonkun asian suorittamisesta puhutaan paljon. Työryhmiä kokoontuu ja niin päin pois. Verkostokarttoja piirrellään ja palavereja pidetään kahvia lipittäen. Esimerkiksi lapsiperheille olisi yksinkertaisesti helpompaa ja halvempaa järjestää ne kodinhoitopalvelut vaikkapa niillä rahoilla mitkä menevät paskan jauhamiseen.

Mielestäni paljon parempia valmentajia ja neuvojia sossuille olisivat olleet vaikkapa mökin mummot ja marttakerhot. Siis ihan tavalliset ihmiset, jotka eivät ole elämästä vieraantuneita. Martat olisivat tehneet niitä kotitöitä ja auttaneet väsyneitä vanhempia sitä kautta. Perheiden ongelmiin ei auta se, että elämänhallinnasta puhutaan, mutta sen eteen ei tehdä mitään konkreettista. Monesti yksinkertainen ratkaisu on parempi kuin monimutkainen. Luulenpa myöskin, että espoolaiset veronmaksajat olisivat mieluummin laittaneet parilla sadalla tonnilla marttojen hihat heilumaan kuin lihottaneet Sarasvuon persettä.

Hyvä esimerkki paskan jauhamisesta on myös nämä 9 euron päivätyöt. Työttömien ns. "aktivointi" pitää sisällään ihan samanlaista retoriikkaa mitä "köyhien perheiden lasten huostaanotot". Kuten esimerkiksi: Köyhyys on oma vika. Sosiaaliturva passivoi. Ns. "kaikesta valittajia" moititaan vaikka ihmisoikeuksia ja lakeja rikotaan törkeästi. "Lopeta valittaminen. Töihin siitä! Siis vaikka 9 euron päivätöihin".

Lain rikkomisista kertoo esimerkiksi seuraavat seikat:

- Huostaanotto on lastensuojelulain mukaan viimesijaisin keino puuttua perheen elämään. Perheen jälleen yhdistämisvelvoite velvoittaa käyttämään muut keinot ensiksi auttaa ihmistä. Tämä lisättiin lastensuojelulakiin, koska perustuslaki edellytti sitä. Taustalla on myös Suomen saamia ihmisoikeustuomioita lastensuojeluasioissa.

- Ylemmät virkamiehet rajoittavat alempien virkamiesten sananvapautta. Sosiaalialan ammattijärjestö Talentian mukaan esimiehet ja poliittinen johto yrittävät tukkia sosiaalityöntekijöiden suita. Lue lisää klikkaamalla tästä.

Onneksi löytyy myös inhimillisiä sosiaalialan opiskelijoita ja työntekijöitä joihin tällainen yksilökeskeinen viharetoriikka ei ole uponnut. Lue heidän mietteitään klikkaamalla tästä. Heidän mielestään sosiaalityöhön on iskenyt liiallinen yksilökeskeisyys.

Jos jaksaa ajatella omilla aivoillaan voi todeta esimerkiksi seuraavaa:

Suomen sosiaaliturva on todettu pohjoismaisessa vertailussa jälkeen jääneeksi. Lisäksi huostaanottoja tehdään (parempien peruspalveluiden johdosta) muissa pohjoismaissa paljon vähemmän kuin Suomessa. Muiden pohjoismaiden sosiaalityöntekijät näkevät köyhyyden useammin yhteiskunnan ongelmana kun taas suomalaiset sosiaalityöntekijät näkevät sen yksilön omana vikana. Lapset vaan huostaan "köyhiltä junttiperheiltä"!

Sosiaalityöntekijät ja työvoimavirkailijat ovat siis omaksuneet Jari Sarasvuon retoriikan. Sarasvuosta haluan sanoa vain, että jotkut ihmiset tekevät oikeita töitä ja toiset puhuvat työnteosta. Mietitäänpä sellaista onko se oikein, että vaikkapa riuskat työmiehet tekevät esimerkiksi risusavotta - ja puuverstashommia sosiaaliturvalla ja yhdeksällä eurolla päivä? Toiset "työmiehet" taas puhuvat työnteosta. Pörssikäyriä tuijotellaan ja työntekoon ns. "valmennetaan" eikä oikeasta työnteosta tiedetä mitään. Sarasvuo mekkokauppaan tai oikeisiin fyysisiin töihin eikä vain puhumaan työnteosta. Pörssikäyriä ja businessvalmennusta ei voi näet syödä. Jonkun täytyy näet tehdä oikeita fyysisiä töitä sen eteen, että Sarasvuo voi istua toimistossaan kuin neiti Näpsä konsanaan. Mielestäni heillä on muitakin oikeuksia kuin yhdeksän euron ruokapalkka.

Helsingin kihlakunnansyyttäjä Tuire Tamminiemen mukaan ensi vuonna (2015) on luvassa virkarikoskäräjät Eerikan murhasta. Aivan. Kun suurin piirtein jokainen "väsyneen vanhemman ongelma" ratkaistaan huostaanotolla niin tosi vakaviin juttuihin jää vähemmän aikaa. Toivottavasti yksilökeskeisyyden seuraukset ja lastensuojelun ihmisoikeusrikokset tulevat silloin oikein kunnolla julkisuuteen.

Muita lähteitä:

- Suomalainen sosiaalityöntekijä syyttää köyhyydestä köyhää itseään:

http://yle.fi/uutiset/suomalainen_sosiaalityontekija_syyttaa_koyhyydesta_koyhaa_itseaan/5693910

- Huostaanotot painottuvat köyhiin perheisiin:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014010817907159_uu.shtml

- Tieteellistä aineistoa asiasta:

Sosiaalityöntekijöiden mielipiteet köyhyyden syistä Pohjoismaissa:

http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201209117779

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti