tiistai 24. helmikuuta 2015

Kuntoutusesimerkki Nokialta

Päätin tässä vähän harjoittaa salapoliisityötä ja tutkimusta syntymäpaikkakunnastani liittyen ”kuntouttavaan työtoimintaan”.

Nokian kaupunginhallituksen kokouspöytäkirjassa (kokous pvm 5.5.2014) todetaan sivulla 6, että Nokian työttömyysaste on Tampereen jälkeen korkein Pirkanmaalla.
Kaupunki päättikin kyseisessä kokouksessaan ottaa kyseenalaiset ja tilastoja siivoavat keinot käyttöön työttömyyden hoitoon. Nimittäin lisätä ”kuntouttavan työn” määrää. Jokainen voi perehtyä aiempiin kirjoituksiini tällaisesta työtoiminnasta. Niistä selviää näkemykseni aika hyvin. Ydinpointti on se, että miten tällainen työ voisi olla mitenkään palkitsevaa ja kuntouttavaa kun siitä ei makseta oikeaa palkkaa eikä siitä esimerkiksi kerry eläkettä?
Hommahan menee niin, että kaupunki säästää työttömyyteen liittyvissä kustannuksissa. Tätä tapahtuu myös muissa Suomen kunnissa. Tämä johtuu valtion osuudesta työttömyyden kustannusten hoitoon. Alla on kuvakaappaus kaupunginhallituksen kokouspöytäkirjasta kuinka valtio palkitsee kaupungin. Kaupunki siis nettoaa arviolta 191 200 euroa panostamalla tällaiseen humpuukiaktivointiin.Muut lähteet:
http://www.omanokia.fi/paatoksenteko/getfile.php?file=714

Höpöhöpöhommaa sanon minä. Kaupunki on aiemminkin toiminut kyseenlaisesti. Kirjoitin 3.12.2014 kuinka kaupunki yksityistää julkista valtaa laittomasti. Lue kirjoitukseni klikkaamalla tästä.
Tämän vuoden alussa olen kirjoittanut sosiaalipalveluksi kutsuttavista töistä esimerkiksi seuraavaa:
Kohdassa muut lähteet on ensimmäisenä Nokian Uutisten artikkeli tästä asiasta. Toisena on mainitsemani kokouspöytäkirja. Artikkelissa kaupungin sosiaalityön johtaja esittelee laskelmiaan ja selvitystään asiasta. Tässä maassa siis kutsutaan sosiaalipalveluksi ja kuntoutukseksi sitä, että työttömät tekevät töitä sosiaaliturvansa eteen ilmaiseksi ilman työsuhdetta. Tiedän omakohtaisen kokemukseni kautta kuinka lastensuojelussa puhutaan esimerkiksi ”sosiaalisesta kuntoutuksesta ja elämänhallinnasta”. Sosiaalitätimäinen kapulakieli on laajentunut lastensuojelusta myös työllisyysasioihin.
Laitan linkin tähän kirjoitukseni loppuun siitä kuinka nämä asiat alkavat oikein kunnolla tulemaan ilmi. Lue linkki klikkaamalla tästä. Se koskee laillisuusasioita.

2 kommenttia:

 1. Hyvä, että on joku, joka jaksaa ja osaa valittaa tällaisista epäkohdista.
  Aktivointitoimenpiteiden syvään myllyyn työnnetyt ihmiset eivät aina edes tajua mihin ovat joutuneet, paitsi ehkä joskus paljon myöhemmin.

  Jos kuntouttava työtoiminta toimisi niin kuin lain laatineet ja lakia toteuttavat kuvittelevat sen toimivan, pitäisi menetellä esimerkiksi seuraavasti. Kun joku oikea työntekijä lähtee lomalle, pitäisi kuntoutettava henkilö olla ensimmäinen, jota pyydetään palkalliseksi sijaiseksi. Sen sijaan, että työpaikka etsii sijaisen talon ulkopuolelta ja sivuuttaa kuntoutujan, jolla voi jopa olla alalle vaadittava koulutus. Tämä olisi ymmärtääkseni kuntouttavan työtoiminnan lain hengen mukaista.

  Laissa sanotaan myös: ”Kuntouttava työtoiminta on sovitettava henkilön työ- ja toimintakyvyn sekä osaamisen mukaan niin, että se on työmarkkinoille pääsyn kannalta mielekästä ja riittävän vaativaa.” Jos kuntoutuja on koulutettu ja työkokemusta omaava, toimintana ei saisi silloin teettää hanttihommia, joita vakituiset työntekijät syystä tai toisesta välttelevät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. yeap...hallitus "aktivoi" työttömiä yms ihmisiä...pitäiskös näidenihmisten ottaa ja "deaktivoida" hallitus...

   Poista