perjantai 11. marraskuuta 2016

Toimeentulotuella ei rikastukaan

Viisikymppinen Jaana kertoo potkut saatuaan Ilta-Sanomissa seuraavaa:
" Jaana kertoo, että hän ei saa toimeentulotukea kahdesta syystä: hänellä on parempiosaisen elämän ajalta vielä muutama tonni säästöjä ja lisäksi hän omistaa perintönä saamansa kesämökin, jonka arvo on noin 50 000 euroa. "
Monesti ihmiset tuntevat heikosti sosiaaliturvaan liittyvää lainsäädäntöä. Yksi sellainen on periaate, jonka mukaan muu varallisuus on ensin käytettävä ennen kuin saa toimeentulotukea.
Toimeentulotukilain 2 § 1 mom sanoo selkeästi:
" Jokaisella on oikeus saada toimeentulotukea, jos hän on tuen tarpeessa eikä voi saada toimeentuloa ansiotyöllään, yrittäjätoiminnallaan, toimeentuloa turvaavien muiden etuuksien avulla, muista tuloistaan tai varoistaan, häneen nähden elatusvelvollisen henkilön huolenpidolla tai muulla tavalla. "
Toimeentulotuki on siis viimesijainen etuus, jota tarvitaan silloin kun mistään muualta ei saa toimeentuloa. Ei muusta sosiaaliturvasta, varallisuudesta, työstä tai elatuksesta. Se ei ole siis automaattinen vaan tarvehankintainen. Tarve arvioidaan pääsääntöisesti joka kuukausi erikseen toimittamalla tarvittavat liitteet viranomaiselle. Toimeentulotuki on osa perustuslain takaamaa viimesijaista toimeentuloa.
Rikas henkilö siis vaatii, että hän saa elää porvarillista elämää toimeentulotuella. Hän haluaa veronmaksajien kustantavan sen, että hänen omaisuutensa ei mene hukkaan. Tuki on tarkoitettu vain köyhille.
Myös tämä seuraavaa hänen kommenttinsa kertoo vieraantuneisuudesta:
" Myönnän, että aiemmin en tiennyt millaista on köyhän tai pitkäaikaistyöttömän elämä nykypäivän Suomessa. Nyt siitä on omakohtaista kokemusta. Näin sitä voi niin sanottu normaali ja suhteellisen hyvin toimeentuleva ihminen pudota sieltä hyvinvoinnin tornista alas, Jaana toteaa. "
En malta olla olematta vahingoniloinen. Nyt on yksi rikas palautettu maan pinnalle. Toimeentulotukeen ei nimittäin sisälly mitään arvokkaan omaisuuden suojaa kuten muuhun sosiaaliturvaan. En tiedä onko se tarkoituksenmukaista, että toimeentulotuen saantiaikana ei rikastu. Voisihan siihenkin ehkä olla hyvä sisältyä jonkinlainen omaisuudensuoja, mutta muutosta ei saa aikaan ainakaan tuen käyttäjiä haukkumalla tai katsomalla muuten kieroon viimesijaista tukea tarvitsevia köyhiä.

1 kommentti:

  1. Kyllä! Toimeentulotuen tehtävä ei ole omaisuuden säilyttäminen.

    VastaaPoista