torstai 20. elokuuta 2015

Mustikkasatoa riittää

Tällä viikolla saimme törmätä uutiseen, jossa itse pressa Sale ylistää nuorta marjanpoimijaa ”yrittäjähenkisyydestä”. Sale on myös joskus sanonut, että Suomi ei ole oleskeluyhteiskunta sekä vieraillut hikipajalla. Sale menee luokkaeroja piiloon teinipojan selän taakse. Tyypillistä oikeistopopulismia. Nyt voidaankin kaikki sosiaaliturva lakkauttaa kun mustikkasatoa riittää. Talouselämän artikkelissa vuodelta 2013 poliitikot ehdottavat työttömille sosiaaliturvan vastineeksi risusavottahommia ja marjojen poimimista. Nyt hallitusohjelmassa työttömien aktivointia eli orjatöitä lisätään.

Mietitäänpä myös suunniteltua työajan pidentämistä. Se tähtää siihen, että työläinen raataa entistä tehokkaammin. Tällöin saadaan potkittua työvoimaa pellolle mikä vähentää tuotantokustannuksia. Ja kuka viitsii kohta enää edes palkata työvoimaa kun erilaisia harjoittelijoita voi saada ilmaiseksikin? Rehelliset yrittäjät taas menettänevät malttinsa kun hikipajajojen kanssa ei kannata kilpailla. Tällä tyylillä saadaan kokonaistuotanto (BKT) vain alas ja työttömyys lisääntymään sekä lama syvenemään. Ihmisillä ei ole enää varaa kuluttaa ja sitä kautta myös lama syvenee. Raha ei enää kierrä normaalisti ja luokkaerot syvenevät.

Suomen tilannetta on perusteltu myös viennillä. Tuo oletus, että yritysten palkkauskustannuksia vähentämällä saadaan kauppa käymään on aika huono, koska työntekijän palkkauskustannukset ovat Suomessa EU-maiden keskitasoa. Ks. kuva alla.


Syrjäytymiskeskustelu on Suomessa liian usein yksilöä syyllistävää oikeistopopulismia. Työttömät, syrjäytyneet ja maahanmuuttajat ovat julkisessa puheessa syyllisiä suurin piirtein kaikkeen. Puhuisin syrjäytyneiden sijaan syrjäytetyistä. Voima-lehden sanoin ”Kilpailuyhteiskunta ei ole yhteiskunta lainkaan”. Se siis leimaa jokaisen, joka jää kilpailussa kynnysmatoksi. Ihmisten leimaamisella ja luokittelulla on historiassa synkät perinteet. Nykyään työttömät nähdään moraalittomina b-luokan kansalaisina kuten juutalaiset aikoinaan. Fasistinen puhtauskultti siis elää edelleen. Porvarismissa ja natsismissa on yllättävän paljon samaa. Työttömien syyllistäminen muistuttaa jo holokaustia.


1 kommentti:

  1. Ehdotan tosiaan Salelle sitä excursiota leipäjonoon. Suustaan on lupa jäädä siellä kiinni!

    VastaaPoista