lauantai 15. elokuuta 2015

Kallista moniammatillisuutta


Päivitys 18.8.2015: Tiedustelin Vaasan kaupungilta sopimusluonnosta. Se ei ole kuulemma julkinen tässä vaiheessa. Sain kuitenkin puhelimitse varmistuksen, että toimintapäivän hinta lasketaan henkilöä kohden eikä esim. ryhmää kohden. Tämä palvelu on siis kallis kuten kirjoitin.

Jälleen kerran vetää hiljaiseksi kuinka typerästi työttömyyttä hoidetaan. Työpaja Jupiter, josta kirjoitin viimeksi 12.8.2015 tarjoaa työttömille sosiaalipalveluna eli kuntouttavana työtoimintana ihan oikeaa työtä vastaavaa hommaa. Lue myös sanomalehti Pohjalaisen haastatteluni tästä ja tiivistetty nettijuttu tästä.

Alla olevasta kuvakaappauksesta Vaasan kaupungin päätöksentekoasiakirjasta selviää tietoa Jupiterin kaupungilta laskuttamista työpäivien hinnoista. Työtön on siis sosiaalipalvelun ”asiakas”. Kapulakielessä hänelle voidaan tarjota ”moniammatillista palvelua” erilaisilta työvalmentajilta ja palaverien pitäjiltä.


Yhden toimintapäivän hinta on siis halvimmillaan 45,50 €. Alla on esimerkkilaskelma erilaiset kulut mukaan lukien. Palveluntuottajiksi valittiin muitakin tahoja kuin Jupiter. Tutustu Vaasan kaupungin päätöksentekoon klikkaamalla tästä ja tästä.

PERUSKULUT / KK

Kelan työttömyyskorvaus noin 656 €
9 € päiväkorvaus asiakkaalle yht. 144 € (4 päivää / viikko)
noin 10 € päiväkorvaus valtiolta Vaasan kaupungille yht. 160 €
Kelan asumistuki (mallina 500 € kk-vuokrakämppä / Vaasa) 328,80

Nämä selviävät kaikki googlaamalla

YHT. 1288,80 € / KK

Jupiterin taksan kanssa halvimmillaan (45,50 € / pv / yht. 728 € / kk) = yht. 2016,80 € / kk
Jupiterin taksan kanssa kalleimmillaan (59,83 € / pv / yht. 957.28 € / kk) = yht. 2246.08 € / kk
Jupiterin (56,50 € / pv / yht. 904 € / kk) taksan kanssa = yht. 2192.80 € / kk

Yllä näkyy siis paljonko työttömän aktivointi tulee maksamaan yhteiskunnalle tuolla esimerkkilaskelmalla. Yli 2000 euroa kuukaudessa. Tämä antaa suuntaviivaa kuntouttavan työtoiminnan kustannuksista koko maassa. Sekin on nykyään bisnestä.

Kunta ja valtio yhdessä maksavat tämän lystin. Kun kerta ”aktivointi” on muotia niin mitäpä jos sen sisältöä hieman muutettaisiin. Eikö olisi mielekkäämpää jos kunta ja valtio yhdessä rahoittaisivat ”aktivoitavalle” oikean työsuhteen julkiselta sektorilta? Uskon, että julkisella sektorilla löytyy varmasti myös ”moniammatillisia valmentajia” riittävästi opastamaan oikean työsuhteen saaneita työntekijöitä. Kokenut työntekijä opastaa ”kokelasta” - periaatteella.

Kun puhutaan ns. ”toimettomien” elämänhallinnasta niin eiköhän melkein kaikilla ole jotain elämänhallintaongelmia? Jokainen on varmasti esim. valvonut myöhään joskus. Jos työttömien elämänhallintaa halutaan moralisoida niin eiköhän siihen työpaikoilta tekijöitä löydy. Monella työpaikalla on varmasti keittiöpsykologeja tai muuten elämänhallintaa ymmärtäviä ihmisiä. Jos ihminen on niin työhön kykenemätön elämänhallintansa vuoksi etteivät nämä ”kyökkipsykologien” palvelut riittäisi niin sitten ohjattaisiin muiden tukimuotojen piiriin. Oikeaan kuntoutukseen ja kuntoutustuelle eikä orjatyöhön.

Tämä malli ajaisi saman asian. Tulisi suunnilleen saman hintaiseksi tai jopa halvemmaksi. Jos ihmisoikeuksia perustuslain hengessä kunnioitettaisiin niin vähintään TES:in mukainen palkka. Kun kerta Suomi ei ole oikeusvaltio niin sekään ei välttämättä olisi ehdoton kunhan palkka olisi vähintään 1500 € / kk.

Tässä siis rakentavampi tapa hoitaa työttömyyttä:

Palkka sivukuluineen eläkevakuutusyhtiö Eteran laskurilla:

Palkka 1500 €
Vuosilomakorvaus 135 €
Sivukulut yhteensä 373,55 €

YHT. 2008,55 € / kk
Jos halutaan ajatella, että tuo vuosilomakorvaus ei kuuluisi ”aktivoiduille” - viis yhdenvertaisuudesta ja muista oikeusvaltion periaatteista - niin kulut VAIN YHT. 1873.55 € / kk

SÄÄSTÖVERTAILU / KK

Jupiterin hinta = 2016,80 (tai = 2192.80 tai 2246.08 €)

Kyllä vai ei vuosilomakorvaukselle ja yhdenvertaisuudelle sekä oikeusvaltiolle?
- Kyllä. Sivistys kunniaan = 2008,55 €
- Ei. Viis näistä. Turhaa ”tasapuolistajien saivartelua” = 1873.55

Tuli myös mieleen seuraavaa:

Jupiterin myymälässä myydään esim. huonekaluja. Jos haluaa perustaa huonekalukaupan niin kannattaa sijoittaa se kauas Jupiterista. Ilmaisia orjia käyttämällä työvoimakustannukset ovat alhaiset. Tuotanto on tällöin edullisempaa. Hikipaja pystyy siis marxilaisittain ilmaistuna tuottamaan paremmin lisäarvoa omistajilleen minkä vuoksi kuluttajille voidaan tarjota edullisia tuotteita. Kuka rehellinen yrittäjä haluaa lähteä kilpailemaan tällaisen orjapajan kanssa?

Mutta siis. Kun kerta ihmisiä halutaan luokitella eri kasteihin ”kuntoutettavaan alaluokkaan” ja ns. parempaan ainekseen niin sen voi tehdä myös humanistisemmin ja jopa edullisemmin. Pointtini on se, että työttömyyden hoitamisen pitäisi perustua puhtaasti analyyttiseen järjen käyttöön eikä mielikuviin työttömien (lue: alaluokan) huonosta "elämänhallinnasta". Ilmeisesti on vain niin kivaa moralisoida alaluokkaa eikä hoitaa työttömyyttä rakentavasti.

Meillä ei kuulemma ole varaa vastikkeettomaan sosiaaliturvaan? Tällaiseen hölmöyteenkö sitten on? Tarvitsevatko työttömät tällaista palvelua oikeasti vaikka se maksaisi enemmän? Monet päättäjät ja virkamiehet ovat vaan niin lahoja päästänsä, että on niin kova tarve moralisoida työttömiä ettei viitsitä edes yksinkertaisia yhteenlaskuja suorittaa. On ilmeisesti mukavampaa olla kyykyttävä sosiaalidarwinisti.

3 kommenttia:

 1. Muista mainita tossa se, että jos siitä arbeitista maksetaan ihan PALKKAA, niin siitä tulisi valtiollekin verotuloja, sillä palkasta yleisesti maksetaan veroja yhteiskunnalle. Puhumattakaan siitä, että siinä kertyy eläkettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo. Tässä tekstissäni mainitsen sen, että jos olisi oikeita töitä tarjolla niin työttömilläkin olisi varaa kuluttaa. Se on uudempi. http://www.herranterttu.net/2015/08/lisaa-jarkipointteja.html

   Poista
 2. Tätä juttua vois täydentää laskelmalla, miten hirvittävän kalliiksi tämä tulee yhteiskunnalle, koska aktivoitavat eivät työssään tuota mitään lisäarvoa, vaan ovat pelkästään meno valtiolle ja kunnalle verrattuna tilanteeseen, jossa he ovat palkkatyössä tuolla alimmalla TES-palkalla, jolloin he ovat palkansaajia ja veromaksajia eivätkä enää ollenkaan meno.

  VastaaPoista