keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Työtön tekee aina väärin

Kuvan lähde: Lehden nettisivu (klikkaa). 
Kansan ääni on mm. Suomen työväenpuolueen lehti.
Lähetin alla olevan kirjoitukseni seuraavaan Kansan ääneen

Työtön tekee aina väärin

Kuvaan tässä kirjoituksessani tyypillistä työttömän arkea. Tämä kuvaus on fiktiivinen, mutta siinä esitetyt väitteet ovat tosiasioihin perustuvia eli ne voivat tapahtua oikeasti. Työttömien ja muiden vähäosaisten syyllistämiseen osallistuvat esimerkiksi viranomaiset, oikeisto, konservatiivit ja äärioikeisto. Työtön on ikään kuin yleinen syntipukki, joka tekee aina väärin. Työttömällä on vain suorittajan arvo. Kaikki muu toiminta (esim. hengailu kaupungilla tai baarissa käynti) on häneltä tietyn moraalikäsityksen mukaan kiellettyä paitsi työelämään sijoittumiseen keskittyminen. Miksi ei kilpaile täysillä? No eihän ihminen kone ole. Työttömät kuitenkin yrittävät parhaansa. Ihminen ei pohjimmiltaan kuitenkaan ole laiska. Ihmisiä on vain erilaisia. Kaikki ei sovi kaikille. Kaikkien ei tarvitse olla samaa massaa. Siksi tarvitaan erilaisia vaihtoehtoja. Se, että työllisyystilanne on huono ei ole työttömien vika. Työttömien syyllistäminen muistuttaa jo juutalaisvainoja.

Työtön perusmaukka on hankkinut ammatin. Omalla alalla on kuitenkin huono työllisyystilanne. Tästä hän saa haukut. ”Olisit valinnut paremmin tai opiskele uusi ammatti” syytökset kuuluvat. Hän tarttuu tuumasta toimeen. Toimeentulo heikkenee. Status vaihtuu opiskelijaksi ja toimeentulo heikkenee. Nyt hän onkin haukkujien mielestä ”ikuinen opiskelija”. Lopulta hän ei enää jaksa kyykyttämistä ja sairastuu henkisesti. Mielenterveys pettää. Sitten hän saakin syytökset ”toimettomuuseläkeläisyydestä”.
 
Yhteiskunnan kuri ja kontrolli kaikista pienitulosimpiin ja vähäosaisiin on tiukentunut jo kauan. Kontrollointi vain lisää ihmisten katkeruutta. Esimerkiksi työttömien aktivointi on tieteellisesti osoitettu tuloksettomaksi. Vain harva työllistyy sitä kautta oikeaan työsuhteeseen. Pääkaupunkiseudulla tilastollisesti tutkittuna peräti kahdeksan prosenttia. Jotkut ihmiset ovat tosiaan niin sairaita, että heidän logiikkansa mukaan huutamalla ”kaikki risusavottaan” ongelmat ratkeavat.
Loppuun kulutetut ”B-luokan ihmiset” luokitellaan kuten natsi-Saksassa. Ns. ”epäsosiaaliset yksilöt ” pistettiin keskitysleireille. Asevelimaa Suomessa he joutuvat kuntouttavaan työtoimintaan. Viite: Kansan äänen juttuni: ”Orjatyö ei kuulu 2000-luvulle”.

Asianajaja Heikki Lampelan mukaan vangeille voitaisiin tarjota yrityksistä kiintiötyöpaikkoja. Monet vangit muuten tekevät kuntouttavaa työtoimintaa. Kun yrityksestä on kyse niin lain mukaan kaiketi kyseessä olisi oikeita työpaikkoja. Juristi Lampela esitti siis humanistisen näkökannan. Tämä näkökanta sopisi kaiketi myös muiden laitosten asukkaisiin, esimerkkinä lastensuojelulaitokset. Ja se sopisi yhteiskunnan syrjäyttämiin ylipäänsä. Oikeistofasistisen luokittelun on loputtava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti