lauantai 6. elokuuta 2016

Milloin juhlittaisiin downshiftauksen sankaria?

Laitan alle linkin Lokakuun liikkeen blogiini laatimastani koosteesta.


Tekstissä on mukana itseironiaa. Saa nähdä kelpaako Lapsen maailma - lehden myyjäksi suomalaista lastensuojelua kritisoinut henkilö. Tässä siis hieman kevennystä viikonlopuksi.

Olin törmäävinäni jossain päin nettiä työpaikkailmoitukseen, jossa haetaan selvännäkijöitä johonkin puhelinpalvelufirmaan työvoimahallinnon sivuillaan julkaisemalla ilmoituksella. Siihen ei kuitenkaan ole tullut haettua.

Vaikea päättää kumpi on rationaalisempi toimija. Psyykikko (selvännäkijä) vai suomalainen TE-toimiston aktivointipolitiikan asiantuntija. Psyykikko uskoo tai näyttelee uskovansa taikuuteen. 

TE-asiantuntija taas uskoo tai fanaattisesti näyttelee uskovansa työttömien "aktivointiin" eli syyllistämiseen huonosta työllisyystilanteesta, uusliberaaliin yksilönvastuuseen, MCDonaldisaatiomaiseen pers**nnuolemiseen ja tilastosiivoamiseen sekä puheisiin "liian hyvästä" sosiaaliturvasta ja "korkeista" sosiaalikuluista (vaikka kansainvälinen ja tieteellinen arviointi osoittaa sosiaaliturvasta - ja kuluista aivan päinvastaista).

Aikoinaan sotien jälkeen hätäaputöiden
järjestäminen tuli niin kalliiksi, että se päätettiin lopettaa. Maagisen kova työmoraali ei toiminutkaaan. Nykyajassa orjatöineen (mm. kuntouttava työtoimintaa) on samaa henkeä. Samaa oli myös mm. sotiemme aikaan. Siitä kertoo mm. Nuoren naisen päiväkirja "Suomen Anne Frank". Kirjan nimi on Valvojana naisten erityistyöleirillä, Saara Tuukkasen muistelmat 1943-1944, Minerva Kustannus. Kirjassa Risto Joutjärvi kertoo äitinsä tarinan. Kirja on leimalla "Salaiseksi luokiteltu". Saara toimi valvojana työleirillä, jonka johtaja oli saanut koulutuksen asevelimaassamme Saksassa ja ihaili avoimesti natseja ja Hitleriä.

Kaikissa epädemokraattisissa järjestelmissä on aina ihannoitu kovaa työntekoa. Neuvostoliitossa juhlittiin työn sankaria (arvonimitys). Asevelimaassamme Saksassa oli kuuluisat keskitysleirit "Arbeit macht frei, Jedem das seine. Työ vapauttaa. Jokaiselle ansionsa mukaan." Auschwitz-Birkenaun vapauttajamaa Neuvostoliitossa pyöri samaan aikaan oma tuholaiskoneistonsa. Tämän päivän Venäjä suunnittelee työttömille loisveroa neuvostomalliin. Anne Frankin päiväkirjan lisäksi lukukokemuksia antaa neuvostomeiningistä kertova GULAG, Vankileirien saaristo. Eikä pidä unohtaa myöskään länsimaiden sosiaaliturvatöitä puhumattakaan meidän lapualaishenkisestä työmoraalistamme. Myös meidän sotien aikainen hallintomme oli jyrkän fasistinen.

Viranomaishenkisestä aktivointinationalismista kertoo myös se, että aikanaan työvoimaviranomaiset tekivät yhteistyötä suojeluskuntien kanssa. Tästä tiedosta kiitos arkitolaitoksellemme. Nykyään taas nettiaikana youtubessa pyörii Kelan, työkkärin ja armeijan mainoksia.

Mitäpä jos sanouduttaisiin irti totalitarismin kauheuksista ja äärinationalistisen kovasta työmoraalista sekä juhlittaisiin downshiftauksen sankaria? Ostarinotkujakin on terveempi kuin laumasieluinen totalitarismin kannattaja. Siedettävä työttömyysprosentti kuuluu demokratiaan. Kaikkien osallistaminen "työn sankareiksi rakentamaan yhteiskuntaa" vaatii kovan pakotuskoneiston ja sellainen olisi fasismia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti