lauantai 9. heinäkuuta 2016

Turun mielisairaalatapauksen taustalla äärioikeistolainen lahtariterrori

Lupasin Lokakuun liikkeelle (Lokis) seuraavaa:

” Sain Valvirasta sähköpostiini asiakirjat Kupittaan tapauksesta. Jos toimitan ne Lokikselle ja julkaisisitte ne jonkin jutun yhteydessä tai ilman. Voisin jutunkin tehdä. Laittaisin myös linkin omaan blogiini. Toimintasuunnitelma: Teen jutun myöhemmin. Se voisi olla vain yksi kuva ja siitä pieni kirjoitus. Käyn ensi viikolla Seinäjoella ja otan kuvan siitä mielisairaalahautausmaasta. ”

Sen verran poikkean yllä olevasta suunnitelmasta, että teen jutun omaan blogiini, josta Lokis voi sen halutessaan kopioida.

Eli asiaan. Alla linkit Kupittaan asiakirjoihin:

Päätös 15.6.2016

Tarkastuskertomus 22.3.2016

Tarkastuskertomus 30.5.2016

Alla käyn läpi ensiksi mielisairaanhoidon nykytilannetta ja sen jälkeen historiaa sekä viimeiseksi laitan kuvia Törnävällä käynnistäni.

a) Nykytilanne

Internetistä löytyy tietoa Turun Kupittaan tapauksesta jonkin verran. MTV-uutiset ovat todenneet sairaalan ”Kauhujen sairaalaksi”. MTV:n uutisesta ilmenee seuraavaa: ” (Markus) Henrikssonin (lääkintöneuvos, Valvira) mukaan on silti ilmeistä, että Turun kaupungin psykiatrisen osastotoiminnan resurssit ovat olleet valtakunnan keskimääräistä tasoa pienemmät ja nämä resurssit ovat voineet vaikuttaa tähän tilanteeseen. ”

Valviran Henriksson toteaa, että parannuksia on tapahtunut ja ongelmat on otettu vakavasti. Silti sairaala on jatkanut moitittavaa toimintaa jo monta vuotta. Tapausta tutkivat myös ainakin aluehallintovirasto, lääketurvallisuudesta vastaava Fimea ja poliisi. Kun poliisin tutkinta on valmis, niin Suomessa ehkä nähtäneen laaja ja historiallinen oikeusprosessi, ken tietää.

Luokkaerot näkyvät myös hoitolaitosten arjessa. Luokkaerokirjallisuudessa on mainittu myös koko Suomea järkyttäneet potilaita 2000-luvulla surmanneet ”arvauskeskusmaiset” hoitajat. Tuotannollisen tehokkuuden nimissä ei enää mietitä ketä hoitoalalle päästetään ja henkilöstövaje on monissa laitoksissa arkipäivää. Ihmisoikeuksia kutsutaan ”turhiksi normeiksi” Puhutaan siis resurssipulasta. Valviraakin kohtaan on avoimesti hyökätty ”turhana virkamieskoneistona”. Sivistymätöntä kansaa yritetään saada porvarillisella populismilla hyökkäämään terveydenhuollon valvontaa ja ihmisoikeuksia vastaan. Perusporvarillispopulistinen äärioikeistohallituskin on keväällä 2016 esitellyt suunnitelman terveydenhuollon omavalvonnan lisäämisestä kustannusten hillitsemiseksi. Lue lisää.

Turun terveydenhuollon johto on hyvin pitkälti kokoomus-demari-akselia. Lue lisää. Kokoomuslaisia on valkoisen Suomen historiassa vaivannut hyvin pitkälti tuotannollistaloudellinen rotuhygienia. Erilaisille alaluokille kuten mielisairaille on näiden kilpailukykyvouhottajien johdosta annettu roskaväen asema joihin ei tarvitse panostaa. Sosiaalidemokraattien ongelmana taas on liiallinen tannerilainen reformismi jopa rotuoppeja kannattavien fasististen voimien kanssa.

b) Historiaa

Suomessa mielisairaiden hoito esim. sota-aikaan oli todella ala-arvoista. Pitkäniemen sairaalassa potilaat söivät ruohoa. Lue lähde. Lukuvinkki: Pikäniemi sodassa 1939-1947. Pitkäniemen historiikki. Myös henkilökuntaa kohdeltiin huonosti ja heidän ammattiyhdistystoimintaa paheksuttiin. Lue lisää. Mielisairaaloiden historiaan kuuluu Suomessa hyvin voimakkaasti lahtariterrori ja sosiaalihygienia. Lue lisää sosiaalihygieniasta tästä. Potilaiden ruoka-annos oli muuta Suomea pienempi. Elettiin pula-aikaa kansantaloudessa.

YLE kertoo artikkelissaan lääketieteen musta historia mm. seuraavaa:

Potilaat sullottiin vaunuihin. Junat saattoivat odottaa ratapihoilla päiväkausia. Ohikulkijat kuulivat silloin tuskaisia avunhuutoja. Kun vaunut lopulta tyhjennettiin, osa hoidokeista oli kuollut, osa oli tautien näännyttämiä tai muutoin erittäin huonossa kunnossa. Monet menehtyivät pian kuljetuksen jälkeen. Tämä ei ole sankarihauta vaan pikemminkin joukkohauta. Seinäjoen hautausmaalle on haudattu lähellä toimineen Törnävän mielisairaalan hoidokkeja. Sotavuosina potilaita kuoli selvästi enemmän kuin muulloin. Törnävälle siirtopotilaat saapuivat junalla Seinäjoen kautta. Huoneet täyttyivät äärimmilleen. Potilaat kärsivät tulehduksista ja nälästä. Laitoshoidokeille oli ruokaa vähemmän kuin muulle väestölle. Henkilöstöä kiellettiin toimittamasta potilaille lisäannoksia. ”

Kansalaissodan taustalla oli mm. sosiaali – ja terveyserot rikkaan eli valkoisen ”paremman aineksen” ja köyhän eli punaisen ”heikomman aineksen” välillä. Valkoinen osapuoli kannatti yleisesti rotuoppeja. Peruskoulussa kauhistellaan mitä Saksassa tapahtui. Harva kuitenkaan tietänee meidän historiastamme löytyvistä epäkohdista. Sehän olisi kai turhaa yhteiskunnan ja valtion syyllistämistä. Porvarillismoraalisen valkoisen talkoo-Suomen sankarikultin ja rikkaiden haukkumista.
Olen sitä mieltä, että taistolaisille pitäisi myöntää kunniamitalli. He demokratisoivat Suomen ja taistelivat urheasti valkoisen Suomen fasismia vastaan. Kuten tästä artikkelista ilmenee, niin fasismi näkyi ja näkyy edelleen mm. mielisairaanhoidossa. Täytyy huomioida myös, että Saksa oli Suomen asevelimaa.

Alla kuva mielenosoituksesta yhteiskunnan demokratisoimisen ja ihmisoikeuksien puolesta vuodelta 1968.
      Kansalaissodassa valkoisten puolella taistellut psykiatri Yrjö K. Suominen innovoi Suomeen samanlaista mielisairaiden joukkotuhontaa mitä Saksassa oli aikoinaan. Lue lisää.
Esimerkiksi historiassa riittää vielä paljon tutkittavaa. Tässä vain pientä otosta siis.

c) Kuvia Törnävän haustausmaan mielisairaalalohkosta
Lue myös: Rikkaiden talouspopulismi ja natsisympatiat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti