lauantai 23. heinäkuuta 2016

Poliisiväkivallasta. ”Poliisi on fasisti” - repliikki. Yhteiskuntatiedettä vai ostariteinien kapinahuuto?

Helsingin Sanomien jenkkien poliisiväkivallasta kertovan tuoreen uutisen otsikko kertoo seuraavaa: ” Poliisi tulitti Floridassa aseistautumatonta mustaa miestä – mies liikkui autistisen potilaan kanssa ”

Otin somessa asiaan kantaa seuraavasti: ” Länsimaista arvoyhteisöä, freedomia ja "demokratiaa" jenkeissä. "Siksikin west!" sanovat USA-mieliset. Miettikää mikä haloo olisi noussut jos tämä olisi tapahtunut Venäjällä. ”

Tänä kesänä olemme saaneet lukea useammasta eri poliisiväkivaltatilanteesta jenkeissä. Hesari otsikoi: ” Poliisi ampui Yhdysvalloissa jälleen mustan miehen – tyttöystävä videoi jatkotapahtumat Facebookiin ”

Uutisessa todetaan myös: ” Tyttöystävä kertoo, että mies yritti tavoitella ajokorttiaan, kun konstaapeli avasi tulen. The Washington Postin mukaan poliisi on ampunut tänä vuonna kuoliaaksi 123 mustaa amerikkalaista, joista joka kymmenes oli aseeton. ”

Jälleen tarkoittaa, että lyhyen ajan sisään tapahtui kaksi poliisin väkivallantekoa. Edellisessä blogitekstissäni pohdin muusikko Mustan Barbaarin tapausta. Kyse oli etnisestä profiloinnista hänen sukulaisiin kohdistuneessa poliisin ulkomaalaisvalvonnassa. Tämä tapahtui Suomessa. Lue lisää: Kollektiivinen profilointi ja junttihuumori

Hesari kertoo myös seuraavaa: ” YHDYSVALLOISSA jopa puolella poliisin ampumista ihmisistä oli vamma tai mielenterveysongelma, yhdysvaltalaissäätiön tuore raportti kertoo. ”

Kuinka kauan omasta mielestään kunnon kansalaiset kehtaavat puolustella poliisia kun poliisi lahtaa erilaisia marginaaliryhmiä armotta länsimaisen liberaalidemokratian ja freedomin hengessä? ”Demokratian”, joka on todellisuudessa näennäisdemokraattista rikkaan yläluokan valtaa. Kuinka kauan luokkavihollisen eli poliisin mielivalta saa jatkua? Väittäisin, että poliisin korrektius sekä jenkkiläisissä elokuvissa, että suomalaisessa Poliisit - tv-ohjelmassa on aika ulkokullattua propagandaa.

Kapinalliset nuoret saattavat sanoa ostarilla, että ”poliisi on fasisti”. Mielestäni tuossa lauseessa on aika paljon perääkin. Se pätee myös Suomessa, jossa maamme turvallisuuspoliisi oli aikanaan jopa yhteistyössä natsi-Saksan Gestapo-poliisin kanssa. Mielestäni suomalaisen poliisin yhteistyö äärioikeistolaisen hirmuhallinnon kanssa on paljon vakavampi juttu kuin vaikkapa kuokka, kiakko – ja luokkavierasjuhlissa mellakoitsijoiden aiheuttama ajoittain jopa harkitsematon tuho. 

Kirjalukuvinkki: Oula Silvennoinen: Salaiset aseveljet. Otava 2008. Silvennoisen väitöstutkimus "Salaiset aseveljet : Suomen ja Saksan turvallisuuspoliisiyhteistyö 1933-1944" perustuu etsivän keskuspoliisin ja valtiollisen poliisin arkiston analyysille. Lue lisää.

Annan hyvän kirjalukuvinkin: Tiedekustantaja Vastapainon kustantama Kuokkavieraiden pidot. Kirja kertoo erilaisista marginaaliryhmistä kuten köyhistä, työttömistä, prostitutoiduista, nuorisohuligaaneista, mielenterveysongelmaisista, vammaisista ja venäläisistä maassamme sekä näihin ryhmiin ryhmiin kohdistuvasta vihapuheesta ja luokkasorrosta.

Sana ”kuokkavieras” on mielenkiintoinen. Se kertoo jo nimen perusteella yhteiskunnan marginaalista. 1990-luvulla järjestettiin kuokkavierasjuhlia linnan juhlien yhteydessä. Ne paisuivat jopa yhteenottoihin poliisin kanssa. Myös Suomessa on ollut oikeustapauksia poliisin mielivallasta. Tosin väittäisin, että enimmäkseen kanteluiden muodossa. Myös laittomat kotietsinnät Suomessa ovat puhuttaneet. Niistä on tehty kanteluita ja valituksia sekä niitä on käsitelty jopa ihmisoikeustuomioistuimessa. Tutustuminen oikeuskäytäntöön avartaa.

Smash ASEM – mielenosoitus (2006) herätti mielenkiintoisen kysymyksen, että onko suomalainen poliisi enää ”humaani, demokraattinen ja pohjoismainen” vai onko se historiamme valossa koskaan edes ollutkaan? Tapaus johti kymmeniin kanteluihin oikeusasiamiehelle, joka totesi poliisin toimineen väärin. Lue lisää.

Tulen seuraavaan analyyttiseen johtopäätökseen. Ostariteinien kapinahuuto ”poliisi on fasisti” on enemmän yhteiskuntakrittistä vakavasti otettavaa yhteiskuntatiedettä kuin "huonon kotikasvatuksen" saaneiden teinien kapinahuuto.

2 kommenttia:

  1. Enemman poliisi ampuu valkoisia, kuin mustia,mutta per capita enemman mustia, toisaalta mustien osuus tapoista ja murhista on 53% ja mustat surmaavat enemman valkoisia, kuinvalkoiset mustia.

    VastaaPoista
  2. Enemman poliisi ampuu valkoisia, kuin mustia,mutta per capita enemman mustia, toisaalta mustien osuus tapoista ja murhista on 53% ja mustat surmaavat enemman valkoisia, kuinvalkoiset mustia.

    VastaaPoista