maanantai 18. tammikuuta 2016

Suomi-Weimari

Kalevan artikkelissa perustuslain tulkinnasta todetaan mm. seuraavaa:

" Jos katsotaan 1900-luvun Euroopan historian dramaattisempia kohtia tai vaikeimpia aikoja, niin yhtenä tunnusmerkkinä on se, että perustuslakiin on lähdetty puuttumaan tai jopa korvaamaan se poliittisten vaatimusten takia. Historiallisesti katsoen se on ollut huono tie. "

Turvapaikahakijoiden sosiaaliturvaa on suunniteltu alentaa perustuslain vastaisesti. Lue lisää: Alaluokkien aktivointia

Heikennyksiä on ajettu myös Tanskaan. Hesarin mukaan siellä hyväksyttiin parlamentissa laki, joka alentaa turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten tukia noin puoleen nykyisestä. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on huomauttanut, että laki ei täytä Tanskan kansainvälisiä sitoumuksia.

Hesarin artikkeli on viime vuodelta. Parlamentti äänestää 26.1.2016 myös eräästä uudesta laista. ltalehden mukaan ”uutta (Tanskan) lakia on verrattu natsien toimintaan toisen maailmansodan aikana, kun he veivät juutalaisilta jopa kultahampaat suusta. (Hallituksen tiedottajan) mukaan vertaus on naurettava, koska samanlaiset määräykset koskevat sosiaalietuuksia nauttivia tanskalaisia”.


Iltalehti toteaa:

" Tiedonannon (lain) mukaan vihki- tai kihlasormuksia ei takavarikoida, kuten ei myöskään perhepotretteja ja arvomerkkejä, mutta pakolaiset voidaan pakottaa luovuttamaan esimerkiksi kellot, kännykät ja tietokoneet vastineena majoituksestaan. Lisäksi kaikki yli 1 400 euron käteisvarat takavarikoidaan. Alun perin summa oli vain 400 euroa, mutta hallitus nosti summaa. "

YK on Iltalehden mukaan varoittanut tämän uuden lain lietsovan pelkoa ja ulkomaalaisvihaa. Tällaisesta maasta Suomi on ottanut mallia sosiaaliturvaa suunnitellessaan. Tanskan ”osallistava sosiaaliturva” on päässyt jopa Kelan sivuille.

Fasismi on porvarillisen ylivallan muoto. Kun kapitalismi ajautuu kriisiin, niin sillä on tapana ajautua fasismiin. Kapitalismi on toki saavuttanut ihmiskunnassa paljon ja jopa hyödyttänyt ihmisoikeuksia (esim. säätyerioikeuksien kumoaminen). Se on kuitenkin tullut vaiheeseen, jossa se loukkaa ihmisoikeuksia. Kapitalismia puolustaneet historialliset liberaalidemokraattiset valistusajattelijat nimenomaan vastustivat orjuutta ja puolustivat ihmisoikeuksia.

Mietitäänpä historiaa esimerkiksi Weimarin tasavallan ajalta. Weimarin tasavallan liberaali perustuslaki takasi laajat kansalaisoikeudet. Siitä ajauduttiin natsi-Saksaan. Myös natsijohtaja Adolf Hitlerin hallitus oli porvarillinen. Hitler eivätkä natsit olleet yksittäisiä pahoja. Muutokset tapahtuivat huonompaan suuntaan nimenomaan perustuslaillisia oikeuksia lakkauttamalla. Muutosta tukemassa olivat niin porvarit kuin auktoriteettimyönteiset ”kunnon kansalaiset”. Muutokset tapahtuvat hitaasti myös huonompaan suuntaan. Katso wikipediasta lisätietoa natsien lakimuutoksista tästä.

Kirjoituksessani ”Porvarillinen ylivalta” tuon esiin porvareiden harjoittamaa nälvintää perusoikeuksia kohtaan.

Siinä kirjoitin mm. seuraavaa:

Porvarit ovat tehneet natsien kanssa yhteistyötä ja suhtautuneet ihmisoikeuksiin kevytmielisesti. Rikkaita kapitalisteja oli Nurnbergissa syytettynä yhteistyöstä Saksan natsien kanssa. Suomessa taas rikkaat porvarit ajoivat Suomen sotimaan natsi-Saksan rinnalla Neuvostoliittoa vastaan. Esimerkki natsistisesta porvarista oli kokoomuslainen sisäministeri Toivo Horelli. Hän teki päätöksen juutalaispakolaisten luovuttamisesta natsi-Saksaan. Hän oli hyvin saksalaismielinen ja juutalaisvastainen kovan linjan oikeistopolitiikko. Juutalaiset kuljetettiin höyrylaivalla tuhoamisleirille. ”

Ammattiliitto JHL kirjoittaa mm. seuraavaa: ”Kokoomus haluaa maahanmuuttajista halpatyövoimaa ja joustoa työmarkkinoille”.

2010-luvulla eräs kokoomusnuori sanoi lapsilisien tukevan ”heikomman aineksen” lisääntymistä. Perusporvarillinen äärioikeistohallitus on nyt luomassa lisää Suomeen ”heikomman aineksen” työmarkkinoita. Nehän ovat Suomessa jo olleetkin osittain. Esimerkiksi pitkäaikaistyöttömät, mielenterveyskuntoutujat ja kehitysvammaiset tekevät Suomessa töitä virallisen työsuhteen ulkopuolella. Näistä ”kuntouttavista töistä” ei muodostu palkkaa tai eläkettä eikä muitakaan työsuhteen etuja.

Yksi natsien hankkeista oli Lebernsborn-lastenkotihanke. Lue Lokakuun liikkeen viimevuotinen uutisjuttu hankkeesta tästä. Fasismi ei ole aikaan tai paikkaan sidonnainen ilmiö. Se näkyy myös tänä päivänä. Natsi-Saksa ei täyttänyt demokraattisen valtion tunnusmerkkejä. Esim. THL:n mukaan niitä ei täytä myöskään suomalainen lastensuojelu. Lue lisää. Suomalaisessa yhteiskunnassa on siis fasistisia aineksia. Demokraattisessa yhteiskunnassa on tiettyjä ehdottomia oikeuksia kuten perustuslaki ja ihmisoikeudet. Asiat eivät ole mustavalkoisia, mutta ihmisoikeudet ovat vähän niin kuin sananvapaus. Niitä joko on tai ei ole.

Vuonna 2000 silloinen pääministeri Paavo Lipponen pyysi Suomen valtion puolesta anteeksi juutalaisluovutuksia. Lipposen anteeksipyyntö ei riitä. Mielestäni Suomen on hyvitettävä natsimenneisyytensä ottamalla ihmisoikeudet tosissaan. Aloitetaan vaikkapa orjatöiden lakkauttamisesta ja yhteiskunnasta syrjäytettyjen oikeuksien tunnustamisesta. Natsit nimittäin pistivät ”yhteiskunnan heikompaa ainesta” orjatöihin.



















Tarkennus 18.1.2016 klo 18.52: Lisätty tarkennus Iltalehden jutun pohjalta (sitaatti omaisuuden takavarikosta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti