perjantai 22. toukokuuta 2015

Kunnat venkoilevat

Kirjoitin 19.5.2015 seuraavan artikkelin: Kuntien selityksiä

Kunnissa on niin kova paine "aktivoida" työttömiä, että lakikin unohtuu.

STM:n joulukuisessa ohjekirjeessä todetaan hyvin selkeästi, että kuntouttavaa työtoimintaa ei saa hankkia yrityksiltä. Silti sitä on hankittu. Kuten jo totesinkin niin kunnat selittelevät asiaa ympäripyöreästi ja yrittävät luikerrella vastuusta.

Kansanedustaja Jari Myllykoski (vas) on 27.11.2014 kirjoittanut työttömien kohtelusta.

Hänen avustajaltaan sähköpostilla saamani tiedon mukaan "kunnissa on paine toimia vääriin, koska työttömien aktivointia halutaan lisätä".

Kunnat siis viis veisaavat tarkkarajaisesta laintulkinnasta. Selityksiä antavalta virkamieskoneistolta on unohtunut ihmisoikeusmyönteinen laintulkinta.

STM:n ohjekirjeen mukaan:
  • " Kuntouttava työtoiminta ei ole tarkoitettu niille työttömille, jotka kykenisivät osallistumaan julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön. Heidän kohdallaan aktivointisuunnitelmaan tulee sisältyä laissa ensisijaisiksi määriteltyjä julkisia työvoimapalveluita kuten esimerkiksi työkokeilua ja palkkatuettua työtä, ellei suora työllistyminen avoimille työmarkkinoille ole mahdollista. "

Kuitenkin hyvin usein pelkkä työttömyys riittää perusteeksi. Tämä selviää internetin syövereistä. Tutustumisen voi aloittaa esim. tämän linkin takaa. Tagi: kuntouttava työtoiminta (sakutimonen.com).

Kunnat myös tasapainottavat talouttaan kuntouttavalla työtoiminnalla. Tässä esimerkki: Kuntoutusesimerkki Nokialta

Julkisen vallan lain rikkominen on hyvin yleistä Suomessa. Viime tekstissäni (19.5) ihmisoikeuksien suhteen siteeraamastani asianajaja Matti Wuoresta todettua:

  • " Hänet muistetaan julkisen vallan kanssa konfliktiin joutuneen pienen ihmisen perusoikeuksien puolustajana. "

Tutustu myös pakollisia sosiaaliturvatöitä koskevaan perustuslakinäkökulmaan ja ihmisoikeusvastaisuuteen laajemmin:

Työläisen riistoa oikeusvaltiossa

Eliitti ja pakkotyö sekä perustuslaki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti