tiistai 27. tammikuuta 2015

Kaksineuvoisen röyhkeys

Päivitys 11.8.2015: Kuntouttavaa työtoimintaa koskeva sääntely ei koske vammaisuuden perusteella järjestettyä työtoimintaa. Siihen pätee eri laki. Tästä olin epävarma minkä lain nojalla toiminta järjestetään. Pyysin kuitenkin varmuuden vuoksi tutkimaan onko tämä toiminta laillista.

Tiedotan lukijoilleni seuraavaa:
Kuntayhtymä Kaksineuvoisen röyhkeys tulee oikein kunnolla esiin. Millä tolalla ovat perus - ja ihmisoikeudet sekä lain noudattaminen oikeus - ja hyvinvointivaltiossamme kun lainopillisia virheitä tulee jatkuvasti esiin?
Kaksineuvoinen siis tarjoaa yrityksille kehitysvammaisten ihmisten työpanosta niin, että he eivät ole tavallisessa työsuhteessa. Viranomaismielivaltaista ja kapitalistista riistoa!

Miten sivistysvaltiossa voi tapahtua tällaista?
Lähetin alla olevan kantelun äsken oikeusasiamiehelle
Kirjoitettu 27.1.2015
-----------------
Pyydän eduskunnan oikeusasiamiestä tutkimaan seuraavan asian:

Kuntayhtymä Kaksineuvoisen nettisivuilta ilmenee seuraavaa (linkki):

koskien kehitysvammaisten työ – ja päivätoimintaa:


 • teemme alihankintatöitä alueen yrityksille

 • Sosiaali – ja terveysministeriössä on käynnissä selvitys kuntouttavan työtoiminnan lainmukaisuudesta. Asia koskee kuntien tekemiä lainvastaisuuksia. Tämä kantelu koskee kehitysvammaisten työ – ja päivätoimintaa.

  THL:n mukaan:

  - Kuntouttavalla työtoiminnalla ei saa korvata virkasuhteessa tai työsuhteessa tehtävää työtä. Kuntouttavan työtoiminnan asiakas ei siis voi esimerkiksi korvata kuntouttavan työtoiminnan toimipaikan työntekijää tai toimia hänen sijaisenaan.

  - Toimipaikka ei saa olla riippuvainen asiakkaiden työpanoksesta.

  - Sijoitettaessa kuntouttavan työtoiminnan asiakkaita esimerkiksi alihankintatöihin tai kunnan toimipaikkoihin on aina mietittävä, ovatko työtehtävät sellaisia, että niillä mahdollisesti korvataan palkkasuhteista työtä. Yleissääntönä voidaan todeta, että tuotannollisen työn tai kunnan palvelun ollessa kyseessä ne eivät saa olla riippuvaisia kuntouttavan työtoiminnan asiakkaiden työpanoksesta.

  Lähde:

  http://www.thl.fi/fi/web/kuntouttavan-tyotoiminnan-kasikirja/kuntouttavan-tyotoiminnan-kasikirja/kuntouttava-tyotoiminta/kuntouttavan-tyotoiminnan-sisalto/rajoitukset

  Kuntayhtymä Kaksineuvoinen siis tarjoaa alueen yrityksille ilmaista työvoimaa kehitysvammaisista. Haluan, että oikeusasiamies selvittää tämän toiminnan lainmukaisuuden.

  Tämä on hyvin selkeästi lainvastaista, koska kuntayhtymä tarjoaa alihankintana työvoimaa alueen yrityksille. Vaikka työt olisivatkin vähäisiä niin oikeusvaltiossa tulee noudattaa lakia tarkkarajaisesti.

  Kunnioittaen:

  Henri Autero
  Vaasa

  Ei kommentteja:

  Lähetä kommentti