perjantai 9. syyskuuta 2016

Työttömälläkin on ilmaisunvapaus

Uusi-Suomi uutisoi ääri-islamilaisesta vihasaarnaajasta, joka on elänyt 20 vuotta Britannian sosiaaliturvalla. Hänet tuomittiin oikeudessa terroristijärjestö Isisin tukemisesta. Tuomari kysyi häneltä, että ”eikö ole ristiriitaista tulla rahoitetuksi liberaalin läntisen demokratian kautta, jos sitä niin halveksii?”

Siinäpä hyvä kysymys. Myös islaminuskoista saa mielestäni arvostella kunhan se perustuu asialliseen tietoon. Uskonto ja konservatiivisuus sekä yksilönvapautta loukkaava nationalismi ovat huono yhdistelmä maasta ja kulttuurista riippumatta.

Kaikki eivät ole niin asiallisia kuin tämä tuomari. Ihmiset kommentoivat somessa taas sitä perinteistä kuinka islaminuskoiset ovat kollektiivisesti äärettömän pahoja. Vähemmälle huomiolle jäi toteamus uutisen lopussa ”Telegraphin mukaan Britanniassa on nyt vireillä lakihanke, joka estäisi vihasaarnaajia saamasta yhteiskunnan sosiaalitukia”.

Tämä vihasaarnaaja saattaa olla työtön. Silti työttömilläkin on ilmaisunvapaus. Se kuuluu länsimaiseen yhteiskuntaan. Pelkkä vihasaarnaaminen ei voi olla sosiaaliturvan saamisen este. Ennankkosensuurin kielto kuuluu liberaaliin demokratiaan. Mitä tahansa voi sanoa, mutta siitä voi joutua jälkikäteen rikosoikeudelliseen vastuuseen.

Pelkkä ”vihasaarnaaja” on hyvin epämääräinen termi. Ensinnäkin ainoastaan tuomioistuin voi lopullisesti todeta rikollisen vihapuheen tapahtuneeksi. Vielä pelkkä negatiivisuuden lietsominen tai edes moraalisesti tuomittava vihapuhe ei ole automaattisesti rikos. Ja myöskin rikollisilla on tiettyjä laillisia oikeuksia.

Mielestäni sosiaaliturvan kieltäminen vihasaarnaajilta tai edes rikollisilta loukkaa ihmisten yhdenvertaisuutta lain edessä. Rikoksesta voidaan tuomita ja tuomittu ulkomaalainen karkoittaa maasta. Sosiaaliturvaan ei siis tarvita mitään kastijärjestelmää. Kaikki, jotka täyttävät jonkun sosiaalietuuden kriteerit ovat siihen oikeutettuja sosiaalisesta statuksesta kuten arvomaailmasta tai rikollisuudesta huolimatta. Näin sen kuuluu mennä ihmisoikeuksia kunnioittavassa maassa.

Mielestäni kova työmoraali on ääriajattelua, joka pahimmillaan johtaa keskitysleireihin. Absoluuttinen äärimmäisyys kun on mistä tahansa asiasta pahasta. Demokratiaan kuuluu sosiaaliturva ja sen saajille ilmaisunvapaus. Euroopassa on jo nähty pakkotyön (ja työleirien) vaikutukset yhteiskuntaan ja yksilöön. Keskitysleirit perustuivat nimenomaan sosiaaliseen luokitteluun. Keskitysleirivangeilla oli erilaisia vankitunnuksia sosiaalisen statuksen (kuten henkilön arvomaailma) mukaan. Sosiaalista luokittelua ajetaan siis myös tällä lakihankkeella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti