lauantai 19. joulukuuta 2015

Kuntouttavaan duuniin ja lapset huostaan

Hallitus esittää työttömien lasten päivähoito-oikeuden rajaamista. Ehdotettu muutos rajaisi päivähoito-oikeutta muilta kuin päätoimisesti työskenteleviltä tai opiskelevilta vanhemmilta. Tämä tarkoittaa myös sitä, että erilaiset ei-työsuhteiset työntekijät eivät saisi oikeutta täyteen päivähoitoon. Heitä ovat kuntouttavassa työtoiminnassa mukana olevat ja muut erilaiset työharjoittelijat.

Tutustumalla vaikkapa tapaan, jolla kuntouttava työtoiminta on Suomessa järjestetty niin huomaa, että se on monesti ihan oikeaa työtä raskaudeltaan. Lisäksi kuntouttavan työtoiminnan kriteeri on se, että sitä ei voida käyttää muuta kuin jollain tapaa toimintakykyrajoitteisiin. Silti sitä on kohdistettu ihan normi pitkäaikaistyöttömiin.

Kuntouttavasta työstä on tullut yleinen automaatti, jolla kunta saa vältettyä oman maksuosuutensa työmarkkinatuesta. Kun työttömiä on "aktivoitu" ja tilastot kaunistuvat niin kunnalle ei lankea maksuosuutta. Lue lisää.

Kuntoutujien lapsilla ei nyt siis olisi oikeutta täyteen päivähoitoon. Jos oletetaan, että kuntoutujissa on paljon toimintakykyrajoitteisia kuten laki vaatii, niin eikö täysi päivähoito olisi hyvä juttu? Puhumattakaan siitä, että tällainen työ vastaa monesti oikeaa työtä.

Saa nähdä paljonko lasten huostaanotot tulevat lisääntymään tällaisen luokka - ja kontrollipolitiikan ansioista. Lasten sijoitukset kodin ulkopuolelle ovat 20 vuodessa tuplaantuneet. Hyvä iskulause voisi olla mustalla huumorilla höystettynä "kuntouttavaan duuniin ja lapset huostaan".

Onneksi eduskunnan apulaisoikeusasiamies on kerennyt tyrmäämään esityksen. Hän toteaa hesarin mukaan "ettei lapsia voi asettaa erilaiseen asemaan yksinomaan taloudellisten seikkojen, kuten valtion ja kuntien säästötarpeiden takia, koska se ei ole perusoikeuksien kannalta hyväksyttävä peruste".

Apulaisoikeusasiamies viittaa mm. perustuslain syrjintäkieltoon. Sen mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Lasten kohdalla tämä ilmenee mm. siten, että kaikilla lapsilla on yhtäläiset oikeudet peruspalveluihin. Perustuslaki on siis köyhän turva.

Suomessa on ennenkin luotu lapsiperheiden luokkayhteiskuntaa ihmisoikeuksista piittaamatta. Operaatio Pohjanmaa - hankkeessa lapsia otettiin punaleskiltä huostaan. Tämä todetaan kirjassa Punaorvot 1918. Huostaanotot painottuvat nykyäänkin köyhiin perheisiin. Lastensuojelun luokkaluonne on siis säilynyt.

1 kommentti:

  1. Taistelen tämän asian kanssa että mun rakkaalta viedään lapsi pois tohon vitun bisnekseen. Se ikäänkuin vihaa mua siitä vaikka minä en liity asiaan mitenkään. En ole edes saanut nähdä hänen lasta kuin 2 kertaa 2,5v huostaanottoProjektin aikana / seurustelumme aikana, olen ollut perus ystävällinen ja kunnioittanut rajoja tietämättäni että ne ovat jotain muuta kuin minulle annetaan ymmärtää... Lapsen äitiä kiristetään.. ne mulkut kiristää sitä valtion taholta.. lopulta minäkin olen kiristyksen uhrina tietämättäni.. seurustelukumppanini alkaa vihata minua, vaikka en ole tehnyt mitään kuin ollut hyvä hänelle kaiken aikaa. Äidin ja lapsen side on rikottu, ilman että minä ja itse äiti ja lapsi edes siitä tietää, vedotaan lapsen -30 sekunnin käytöshäiriöön kun sitä otetaan kiinni.. - Ja se tapahtuu jossain ihmeen lapsen huostaanottotilanteessa.. ei kukaan ole lapseen koskenut väkivaltaisesti. Miksi lapsi vietiin huostaan, siksi että sillä oli paha olo.. tämä on perustelu huostaanotolle.. kuka meistä haluaa olla aina kiinniotettu ja kiinnipidetty, varsinkaan 10v poikalapsi.. Lapsi on kriisikodissa, ilman todellista syytä, ellei 30 sekunnin vastustelu ole sitten sen arvoista että saa laittaa kuukauden eristykseen vanhemmistaan. Ja yllätys että kuukauden päästä jatketaan hoitoa kuukaudella.. ja ne jatkuu todennäköisesti.. Ja päätökset ovat kuin toimeentulotukipäätöksiä. Tehty samalla tietokoneen pohjakaavalla. Puuttuu vain että perusteluissa on lapsi rahan sijaan. Nyt lapsen äiti voi huonosti ja myös häntä tukeva henkilö kokee olevansa ollut väärässä kaikessa, vaikka on antanut kaikkensa, eikä ole halunnut rikkoa mitään suhteita mihinkään. Ainoastaan tukea minkä pystyy. Hänkin on nyt syyllinen että häiritsi kaikkea tätä.. Lopputaistelussa on vastakkain enään inhimillisyys.. vastaan raha.. vitun mulkut.. Mikä saa ihmiset tekemään noin.

    VastaaPoista