tiistai 24. marraskuuta 2015

Lokakuun liike lienee uusi Marraskuun liike

Luin juuri Marraskuun liikkeestä kertovan artikkelin. Se kertoo suomalaisesta kontrollipolitiikasta ja sen vastustusesta. Lainasin myös kirjastosta kirjan ”Pakkoauttajat”. Tuo kirja muodosti liikkeen pohjan. Liike perustettiin 1967. Samana vuonna oli myös hippien rakkauden kesä. Se oli sen aikaista kapinointia porvarillisen moraalin mukaista konservatiivista kontrollipolitiikkaa vastaan. Nuoriso ja edistysmieliset halusivat haastaa porvarillisen moraalin.

Suomessa on aina ollut fundamentaalia konservatiivisuutta. Sama pätee porvarilliseen kuriin ja alaluokkien kontrolliin. Ihmisen tulee monesti olla joko pystyyn holhottu vailla omaa valtaa tai täysin ilman apua. Eli siis kaksi ääripäätä eikä keskitietä. Suomi on hyvin laitosvaltainen yhteiskunta. Suomalaisen huollon sanoja ovat mm. sosiaalihuolto, punaorpohuolto, irtolaishuolto, raittiushuolto ja huoltosuunnitelmaneuvottelu.

Pakkoauttaminen on luokkapolitiikkaa. Se kohdistuu kaikista vähäosaisimpiin yhteiskunnan jäseniin. Joillakin ihmisillä on kiihkomielisen kova tarve puolustaa yhteiskunnan kuria ja kontrollia. Luokkapolitiikkaa on esimerkiksi köyhien lasten huostaanotot / sijoitukset. Ne ovat viimeisen 20 vuoden aikana tuplaantuneet. Samaan aikaan vihapuhe työttömiä kohtaan on lisääntynyt. Kontrollipolitiikalla on aina tapana lisääntyä kun talous sakkaa. Huostaanotoilla on Suomessa väkivaltainen perinne myös historiassa. Kirja Punaorvot 1918 kertoo punaorpojen huostaanotoista. Heitä sijoitettiin pois äitiensä luota. Isät olivat kaatuneet vuoden 1918 luokkasodassa.

Nykyajan Marraskuun liikettä edustanee verkossa toimiva Lokakuun liike. Marraskuun liike järjesti mielenosoituksia ja propagoi ideoidensa puolesta. He puolustivat mm. sosiaalihuollon asiakkaiden ja laitosasukkaiden ihmisoikeuksia. Yksi mieleenpainuvista tempauksista oli alkoholistien itsenäisyysjuhla. Se oli siihen aikaan porvarillisen moraalin vastaista.

Alla on kuva Marraskuun liikkeen ajoilta:





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti