keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Paluu taantumukseen

Tässä kirjoituksen lopussa olevasta taulukosta näkee kuinka työn tuottavuus on jatkuvasti kasvanut.
Vuonna 1990 se oli 37,98. Vuonna 2013 se oli jo 102,4.

Työn tuottavuus on taloudellinen mittari. Se ilmaisee sitä kuinka tehokasta työvoima on. Se kertoo siitä kuinka kapitalistille saadaan enemmän voittoa vähemmällä panostuksella työläisen hyväksi.

Meiltä kaikilta perusjampoilta kuitenkin koko ajan vaaditaan enemmän ja enemmän tehokkuutta. Köyhiä ja työttömiä syytetään huonosta elämänhallinnasta ja "aktivoidaan" työnhakuun. Tämä on siis puhdasta retoriikkaa vailla tieteellistä pohjaa.

Suomessa on epäterve suhtautuminen työntekoon.

Tästä kertoo esimerkiksi oikeistokonservatiivinen
ja jopa fasistinen (vahvuutta ihannoiva)
retoriikka elämänhallintapuheella höystettynä. Olemme myös entinen akselivaltio. Natsien liittolainen. Arbeti macht frei. Työ vapauttaa.

Sosiaaliturvaan on lisätty vastikkeellisia elementtejä. Hyvinvointivaltion palveluja on myös leikattu. Lisäksi työväenluokalta vaaditaan enemmän tehokkuutta. Tämä koskee sekä "normi työsuhteessa olevia", että sosiaaliturvatyöläisiä.

Jotkut ihmiset näyttävät uskovan tällaiseen humpuukiin. No saahan sitä uskoa vaikka joulupukkiin. Jos mietitään vaikka työttömien aktivointia niin se on vain työvoimahallinnon ja yhteiskunnan kuluja lisäävää silkkaa kuraa. Se on myös tieteellisesti todistettu höpöhöpöksi. Lue lisää.

"Meillä ei ole varaa työttömien laiskotteluun" ja "Suomessa on liian hyvä sosiaaliturva" kuuluvat fraasintoistelijoiden väitteet.

"Mutku orjatyö jämäköittää elämänhallintaa ja tuo rutiinia arkeen" ja "Meillä ei ole varaa vastikkeettomaan sosiaaliturvaan" fraasit jatkuvat.

Mikään sivistynyt yhteiskunta ei voi pyöriä orjatöillä tai muilla töillä, jotka loukkaavat ihmisarvoa.
Työttömien syyllistäminen laiskoiksi sosiaalipummeiksi muistuttaa jo juutalaisvainoja. Vastikkeellinen sosiaaliturva muistuttaakin entisaikojen vaivaistaloja, joissa piti tehdä töitä elatuksen vastineeksi. Se muistuttaa myös 1950-luvun hätäaputöitä. Sorron murskaaminen ja tie kohti hyvinvointivaltiota lähti liikkeelle yleislakosta 1956. Nyt tänä vuonna (2015) on jo ay-johtaja Olli Luukkainen väläyttänyt yleislakkoa.

Kapitalisti on ottanut imperialismin välineekseen harjoittaakseen luokkasortoa. Työvoiman riisto ja orjatyöt ovatkin lisääntyneet ympäri maailmaa. Kapitalisti tekee kaikkensa maksimoidakseen oman voittonsa. Se on aiheuttanut myös vastarintaa. Saksassa palaa autoja. Suomessa kiakkojuhlitaan. Kreikassa vaaditaan sotakorvauksia natsien teoista työväenluokkaa minijob-töillä sortavalta Saksalta. Amerikassa on noussut Martin Luther Kingin aikainen mellakointi muotiin. Kaikkien maiden proletariaatit yhteen liittykööt!

Kapitalisti riistää ihmistä. Hän näkee sorron uhrin olevan vain tuotantovälineen asemassa. Kaikki mitataan tehokkuuden kautta. Tämä aiheuttaa mm. naisten syrjintää työmarkkinoilla. Kapitalisti näkee naisen vain synnytyskoneena. Rakenteellisen syrjinnän kohteeksi joutuu myös useita muita väestöryhmiä kuten pitkäaikaistyöttömät ja mielenterveysongelmaiset. Heidät nähdään b-luokan kansalaisina. Kapitalisti pitää heikompaa vain välineenä oman itsekkyyden tavoitteluun. Vasemmistofeministinen tasapuolistava ajattelutapa ärsyttää kapitalistia. Alla oleva taulukko on julkaistu ns. "radikaalivasemmiston" lehdessä Kansan äänessä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti